Liikuntapoliittinen selonteko tulossa eduskuntaan

30.5.2018

Liikuntapoliittinen selonteko tulossa eduskuntaan

Liikuntapoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle kesäkuun loppupuolella. Selonteossa linjataan valtion liikuntapoliittisia tavoitteita ja toimenpiteitä. Liikunnan ja urheilun merkityksestä ja tulevaisuudesta keskustellaan syksyllä perusteellisesti eduskunnassa.

Urheilu kiinnostaa suomalaisia. Yleisradio kertoi, että miljoonan keskikatsojan raja ylitettiin televisiossa kuusi kertaa talviolympialaisten aikana. Verrokkimaamme Norja ja Ruotsi rohmusivat kisoissa Suomea huomattavasti suuremman mitalimäärän.

Oletan, että urheilijamme tuntevat verrokkimaiden edustajia enemmän epävarmuutta taloudestaan ja erityisesti urheilu-uran jälkeisestä tulevaisuudestaan. Tätä näkökulmaa on syytä pohtia, jos arvokisamenestykselle toivotaan jatkoa.

Lasten liikkuminen on toinen tärkeä näkökulma. Osa lapsista liikkuu riittävästi ja osa tuskin ollenkaan. Ääripäät erkaantuvat toisistaan. Hallituksen kolmivuotinen ”Liikkuva koulu” –kärkihanke päättyy tänä vuonna. Selonteon käsittelyn yhteydessä on syytä arvioida hankkeen tuloksia ja jatkotoimenpiteitä. Jokaiselle lapselle olisi hyvä löytää oma luontainen ja miellyttävä liikuntamuoto.