RATKAISUEHDOTUS Sitoutuisiko oppositio tähän? Voisiko hallituksen esityksen muuttaa määräaikaiseksi?

17.10.2018

RATKAISUEHDOTUS:

- Sitoutuisiko oppositio tähän? Voisiko hallituksen esityksen muuttaa määräaikaiseksi?

Työllisyyspolitiikka ja irtisanomisen perusteet jakavat mielipiteitä. Tilanne on ajautunut vaiheeseen, josta osapuolten on vaikea peräytyä enää kasvojaan menettämättä. Toiset puhuvat työllistämiskynnyksen madaltamisesta, toiset irtisanomisista. Ideologiat törmäävät.

Laki voidaan laatia määräaikaiseksi. Sen jälkeen tuloksia voidaan arvioida ja jatkosta päättää erikseen.

Toinen tapa on kokeilla lakia erikseen määritellyllä toimialalla tai vain yhdessä maakunnassa. Vapaaehtoisuuden pohjalta kokeilu voitaisiin mahdollisesti kohdentaa vain mukaan lähteneisiin yrityksiin.

Vasta-argumentti voi nousta perustuslaista. Saako ihmisiä käyttää koekaniineina, kuten ilkeämieliset sanovaot. Kokeilu  voi olla olla kuitenkin kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu. Perustuslaki lähtee myös siitä, että julkisen vallan on edistettävä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön.

Peruskoulu-uudistus eteni aikoinaan alue kerrallaan. Perustulokokeilu onnistui myös tällä vaalikaudella, joskin melko typistetyssä muodossa.

Ajatukseni siis on, että parempi johtaa tiedolla kuin ristikkäisillä argumenteilla. Tietoa saa hyvin laadituista kokeiluista. Jos tulokset ovat hyviä, niin kaikkien osapuolien on niihin helpompi sitoutua.