Hallitusneuvottelut ovat kuin vaahtokarkkikoe

3.5.2019

 

Hallitusneuvottelija Antti Rinne on aloittanut työnsä. Puolueet ovat vastanneet hänen kysymyksiinsä. Vastaukset löytyvät täältä:

https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/Eduskuntaryhmien-vastaukset-hallitustunnustelijalle.aspx

Valiokunnat ovat järjestäytyneet, mutta kokoonpanot eivät ole lopullisia. Valiokuntien ja valtiovarainvaliokunnan jaostojen puheenjohtajapaikat on jo kuitenkin jaettu puolueiden kesken.

Olin kiinnostunut valtiovarainvaliokunnan hallinto- ja turvallisuusjaoston (HtJ) puheenjohtajuudesta, mutta valinnoissa verojaosto meni ensin SDP:lle ja toisena Htj Perussuomalaisille.

Valinta tehdään niin, että suurin puolue valitsee ensin, seuraavaksi toiseksi suurin ja niin edelleen. Valiokunnat ja jaostot jaetaan erikseen.

Rinne arvioi, että hallitusneuvottelut voivat sujua nopeastikin. Mahdotonta se ei tietenkään ole, mutta olisin yllättynyt, jos hallitus on koossa ennen EU-vaalia (26.5.).

On helpompi lähettää luotain avaruuteen ja arvioida sen sijainti tarkasti kahden vuoden päästä kuin arvioida hallitusneuvottelujen tulosta ja aikataulua.

Hallitusneuvotteluissa on vahvasti kärjistäen vastakkain kaksi linjaa. Vastuullinen talous-, työllisyys- ja veropolitiikka sekä vähemmän vastuullinen jakopolitiikka. Sitä voisi verrata lapsille tehtyyn vaahtokarkkikokeeseen. Parhaiten menestyy sellainen yksilö ja maa, joka osoittaa kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä. Hallitusneuvottelut ovat kuin vaahtokarkkikoe.

”1960-luvulla toteutettiin maailmankuuluksi noussut vaahtokarkkikoe. Psykologi Walter Mischelin tarjosi tutkimuksessa 4-vuotiaille lapsille vaahtokarkkeja. Lapsilla oli mahdollisuus saada yksi vaahtokarkki heti tai kaksi vaahtokarkkia vartin odotusajan jälkeen. Tulokset eivät olleet yllättäviä, sillä suurin osa lapsista halusi ottaa yhden vaahtokarkin heti. Vain 30 prosenttia jaksoi odottaa saadakseen toisen karkin. Mischelin jatkoi datan keräämistä lasten kasvaessa ja tulokset herättivät hänen – ja maailman – mielenkiinnon. Pidemmän ajan tutkimustulokset antoivat osviittaa, että ne lapset, jotka jaksoivat viivyttää hetkellistä mielihyvää, menestyivät elämässä paremmin ja osoittivat enemmän kurinalaisuutta ja kärsivällisyyttä kuin ne lapset, jotka ottivat yhden karkin heti.” (Verkkouutiset 1.5.2019).

Ystävällisesti, Pauli