Turvallisuudentunteen heikkeneminen on otettava vakavasti31.3.2019 22:20

 

Turvallisuus on asia, jonka tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Vaaliteemoissa se nousee myös kärkisijoille useilla ehdokkailla ja puolueilla. Näin on myös minulla. Erityisesti sisäinen turvallisuus on ollut esillä. Lähes kaikki politiikkalohkot ovat yhteydessä turvallisuuteen. Esimerkiksi ilmastonmuutos on merkittävä turvallisuuteen vaikuttava tekijä samoin kuin maahanmuutto tai asuntopolitiikka.

Minulta on usein kysytty, miksi olen niin kiinnostunut turvallisuusasioista. Ehkä se on kodin perintöä, sillä isäni oli poliisi. Vaikutusta lienee myös sillä, että olin opiskeluikäisenä kesäpalomiehenä ja ambulanssissa kahtena vuotena. Onnettomuuksien ja tappelujen seurauksien näkeminen jätti jälkensä.

Eduskuntavaalit ovat demokratian juhlaa. Uskon lailliseen vaikuttamiseen. Sananvapaus ja vapaat vaalit eivät ole valtavirtaa globaalissa tarkastelussa. Useissa maissa median oikeuksia on rajoitettu eikä oikeuslaitokseen voi luottaa. Korruptio mädättää sisältä monen yhteiskunnan. On surullista, että eräät tahot kannustavat laittomaan vaikuttamiseen ja niskurointiin. On syytä etukäteen miettiä, mikä on seuraava askel. Vaara on, että vaikuttamisen keinot kovenevat. Paluu normaalin on aina vaikeaa.

Sisäinen turvallisuutemme on yhteydessä kaikkeen yhteiskunnalliseen toimintaan. Esimerkiksi ulkomaiset investoijat pitävät Suomen vakaata turvallisuustilannetta tärkeänä päätöksiinsä vaikuttavana tekijänä.

Kansalaisten turvallisuudentunne on kokenut takaiskuja. Kouluammuskelut ja Oulun raiskaukset ovat jättäneet jälkensä. Tunnetta ei voi muuttaa pelkästään tilastoluvuilla. Moni jättää pyörävarkaudet ja vastaavat ilmoittamatta, koska tietää poliisin rajallisten resurssien aiheuttamat ongelmat. Vuosittain jää ajamatta noin 100 000 hälytystehtävää. Tällaiset kokemukset heikentävät luottamusta sekä poliisiin että yhteiskuntaan. Tunne turvallisuudesta heikkenee.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto on tuonut huolen esiin monessa eri yhteydessä teemalla ”meitä on liian vähän”. Sama huolta ovat esittäneet monet kansalaiset erityisesti syrjäisempien paikkakuntien vaalitoreilla. Poliiseja ei näy riittävästi katukuvassa. Tavoite on oltava 7850 poliisia vuoteen 2024 mennessä.
 

Pauli Kiuru (kok)
Hallinto- ja turvallisuusjaosto, jäsen


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 31.3.2019 22:38