Blogi

Saako laittomuuteen kannustaa ja Suomen vastuu islamilaisesta sisällissodasta16.9.2015 17:44

 

Eduskunnan syysistuntokausi on alkanut painostavassa tunnelmassa. Pääministeri Sipilän puhe keskiviikkona ja perjantaiksi suunniteltu työnseisaus saattavat olla Suomen lähihistorian merkittävimpiä käännekohtia.

Saako laittomuuteen kannustaa?

”Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin. Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.” Nämä perustuslain kirjaukset ovat arvokkaita.

Oikeuksia ei pidä kuitenkaan ylittää. Laittomuuteen yllyttämistä ei seuraa mitään hyvää. Sunnuntaina OAJ kertoi, ”että laki kieltää virkasuhteissa olevia opettajia osallistumasta poliittisiin lakkoihin, mutta OAJ on valmis maksamaan niistä seuraavat sakot”. Jos OAJ kannustaa laittomuuteen, niin seuraavaksi oppilas kysyy opettajaltaan, voiko hän tehdä vastoin lakia opettajan luvalla. Pedagogisesti OAJ:n viesti oli huonosti harkittu. Se mitätöi opettajien tärkeää kasvatuksellista työtä. Onneksi OAJ on muotoillut esitystään tällä viikolla uudestaan.

Onko hallitus tosissaan?

Puolustan hallituksen pyrkimyksiä päätösten löytämiseen. Yhteiskuntasopimuksen kariutuminen oli suuri pettymys. Jäljelle ei jäänyt valinnanvaraa. Jonkun on tehtävä päätöksiä, ja se vastuu kuuluu vaaleissa valitulle eduskunnalle ja hallitukselle. Hallitus ja pääministeri Sipilä ovat tosissaan. On ajateltava isänmaan etua – ei omaa etua, puoluetta, gallupeja tai seuraavia vaaleja.

Työelämän lainsäädäntöä koskeva paketti ei ole helppo. Jos samaan tavoitteeseen päästään muilla keinoilla, niin mahdollisuus on edelleen olemassa. Toivottavasti huhut niiden valmistelusta pitävät paikkansa. Tavoite pitää olla koko ajan mielessä. Tavoittelemme Suomen hyvinvoinnin säilyttämistä. Jos ei ole tilauksia, ei ole työtä, ei verotuloja eikä hyvinvointia.

Olemme sotien jälkeisen ajan rakentaneet Suomessa hyvinvointia jatkuvasti laajentuvilla eduilla. Nyt on ensimmäinen kerta, kun suuntaa on vaihdettava ainakin väliaikaisesti. On ymmärrettävää, että se on vaikeaa. 

Pakolaistulvasta

Suomessa on kasvanut auttamishalu, mutta myös kritiikkiä tulee runsaasti. Maltillisuus on paikallaan. Liian kova tulotahti johtaa kasvaviin jännitteisiin. Alkuinnostuksen jälkeenkin kotouttamista ja tukea on pystyttävä järjestämään vuosia eteenpäin. 

”Ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat ääri-ilmiöt uhkaavat paitsi ihmisen terveyttä, myös infrastruktuuria ja ekosysteemejä. Alueellisesti veden ja ruuan saanti vaikeutuu viljelysmaiden tuhoutumisen vuoksi. Edellä mainitut seikat saatavat johtaa hyvinkin laajamittaiseen ilmastopakolaisuuteen”; näin todettiin eilen ympäristövaliokunnan lausunnossa.

Keskustelin tänään (ke 16.9.) tulevaisuudentutkija Olli Hietasen kanssa. Mietimme, mikä on Suomen vastuu islamilaisesta sisällissodasta? Vastuun ymmärtämiseksi olisi tunnettava sodan syyt ja myös piilossa olevat taloudelliset, poliittiset, sotilaalliset ja uskonnolliset motiivit. Näin syvälle emme ole vielä päässeet suomalaisessa keskustelussa. 

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 16.9.2015 17:45

RSS