Blogi

Parannuksia omaishoitajien asemaan27.5.2016 07:26

 

Heinäkuun 1. 2016 muuttaa omais- ja perhehoitajien asemaa uuden lakimuutoksen tullessa voimaan. Hallitus esittää omais- ja perhehoitajien vapaapäivien määrän lisäämistä.

Lain tarkoituksena on parantaa mahdollisuuksia vapaiden pitämiseen ja samalla tukea kokonaisvaltaista jaksamista vastuullisessa omaishoitaja- ja perhehoitajatyössä. Vapaajärjestelmän kehittämiseen on varattu 75 miljoonaa euroa vuosittain. Omaishoitajista 69 % on naisia.

Jatkossa sopimuksen tehneet omaishoitajat saavat vähintään kaksi vapaata vuorokautta kalenterikuukautta kohden. Ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti hoitoon sidotut omaishoitajat saisivat vähintään kolme vapaata vuorokautta kuukaudessa samoin edellytyksin kuin nykyisinkin.

Mahdollisuus käyttää vapaita esimerkiksi useammassa osassa antaa joustavuutta, jota aikaisemmin ei ole ollut. Maassamme on 60 000 sitovaa ja vaativaa hoitoa sekä huolenpitoa antavaa omaista, joilla omaishoidon tuen saantiedellytykset täyttyvät.

Asia on inhimillisesti, mutta myös yhteiskunnallisesti merkittävä. Omais- ja perhehoitajat tekevät arvokasta työtä, jonka kansantaloudellinen merkitys on suuri. Se on lisäksi signaali tulevaisuuteen varauduttaessa väestön ikääntymiseen ja hoivatarpeen kasvamiseen.

 

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja

 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 27.5.2016 07:27

Kirjoituksessa on 1 kommentti

Noora Berg (8.6.2016 08:41)
Hei! Erittäin hieno asia että omaishoidon asiat on katsottu tärkeäksi asiaksi myös valtiovallan osalta. Mutta mitä nämä vapaat käytännössä tarkoittaa. Minä olen tyttäreni omaishoitaja ja saan 3 vuorokautta vapaata. Yksi vapaa päivä tarkoittaa yhtä palvelu seteliä. Vapaan ostan hyväksytyiltä palveluntarjoajilta. Yhdellä setelillä saa tietyn määrän vapaa tunteja riippuen vuorokauden ajasta. Minä tarvitsen vapaan lauantaisin. Jos halusisin vapaata lauantaina vuorokauden ,klo 8-22 väliseen aikaan tarvitsen 6 kpl seteleitä lisäksi sitten väli klo 22-07. Näille tunneille ei hinnastossa ollut edes kuinka monta seteliä tarvitaan. Mutta epäilen että tarvitaan 1seteli/2 tuntia. Joten yhden vuorokauden vapaaseen tarvitsen n. 10 kpl palveluseteleitä. Nämä 10kpl seteleitä tarkoittaa yli 3kk vapaita. Lisäksi maksan näistä seteleiden käytöstä 11,90€/kpl omavastuuta eli 119€. Eli näillä kuukauden, 3 päivän vapaalla voin olla vapaalla lauantaisin 7,5h. Lisäksi meitä lastensa omaishoitajia on kokoajan enemmän ja enemmän. Useat vanhemmat jättävät oman uransa ja työnsä hoitaaksensa oman lapsensa kotona , lapsensa joka vaihtoehtoisesti oli laitoksessa. Toivoisin että näiden vanhempien jaksamiseen ja etenkin toimeentuloon kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Kaikki omaishoitajat eivät ole ikääntyneiden ihmisten hoitajia ja näillä lastensa omaishoitajilla on erilaiset tarpeet. Terveisin Noora Berg
RSS