Blogi

Digitaalisuus – mahdollisuus ja riski7.1.2017 11:29

 

Digitaalisuus – mahdollisuus ja riski
 

Digitalisoitumista on tarjottu vastaukseksi lähes kaikkeen. Totta on, että moni palvelu voidaan hoitaa tuottavammin digitaalisesti. Eduskunnan täysistunnossa nousi muutama viikko sitten keskusteluun sähköisen äänestyksen kehittäminen.

USA:n presidentinvaali havahdutti myös minut niihin vaaroihin, joita asiaan liittyy. On riski, että tulosta voidaan kybermenetelmillä manipuloida. Ajatus, että ulkopuolinen taho pääsisi vaikuttamaan presidentinvaalimme tulokseen, on huolestuttava. Vaikuttamismotivaatio olisi varmasti huipussaan, jos Suomessa äänestettäisiin NATO -jäsenyydestä.

Tietoturvahaasteen lisäksi olisi pystyttävä ratkaisemaan kysymys äänestäjän tunnistamisesta. Äänestystilanteessa on myös varmistettava, ettei äänestäjän päätökseen ulkopuoliset pääse painostamalla vaikuttamaan.

Nykyinen järjestelmä on toimiva. Ainoa ongelma on matala äänestysprosentti. Kysymys on, onko mahdollisesti parantunut äänestysaktiivisuus riittävä peruste nettiäänestyksen riskien hyväksymiseen. Itse olen tämänhetkisen kokemuksen perusteella pidättyväinen.

Eduskunta käsitteli kuluneena vuonna sisäisen turvallisuuden selontekoa. Sen mukaan hybridivaikuttamisen keinot valtiollisessa vaikuttamisessa lisääntyvät. Selonteko huomauttaa, että ulkorajojen koskemattomuuden turvaamisen lisäksi myös valtiollinen päätöksenteko on suojattava vaikuttamiselta. ”Ulkomaisten tiedustelupalveluiden toiminta Suomessa on palannut kylmän sodan tasolle ja henkilölähteisiin perustuvan tiedustelun rinnalle on tullut tietoverkoissa tapahtuva tiedustelu,” selonteko toteaa. Pelkkä epäilys vaalien tuloksien manipuloinnista aiheuttaisi poliittista rauhattomuutta.

 


RSS