Blogi

Välikysymysvääntöä - kuka saa tuottaa palvelut?25.10.2012 09:21

 

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona kiivas välikysymyskeskustelu sote-uudistuksesta. Hallituksen luottamuksesta äänestetään per­jantaina ja hallitus saa luottamuksena.

Sote-uudistuksen viivästymisen takana on ideologinen ero suhtautumisessa yritysten tuottamiin palveluihin. Toisille se on kau­histus, toisille taivas. Totuus lienee jossakin puolivälissä. Kannatan sitä, että kunnat järjestävät, rahoittavat ja valvovat palveluita, joita voi tuottaa kunta, yksityinen yritys tai kolmas sektori. Monopoli ei ole hyväksi  kunnan eikä yrityksen käsissä.

Jos julkinen palvelu olisi ylivertaista, niin olisi loogista laajentaa se esimerkiksi maatalouteen (kolhoosit) ja päivittäistavarakaup­paan. Miltä tuntuisi ostaa elintarvikkeet K-Kunta-Kaupasta?

Toisaalta jos yritysten tuottamat palvelut olisivat ylivertaisia, niin mihin tarvitsemme peruskoulua, poliisia tai puolustusvoimia. Kuntien tai valtion ei ole järkevää ostaa näitä palveluja yrityksiltä.

Esimerkit kertovat, että tarvitsemme molempia – sekä yksityisiä että julkisia toimijoita. Harkintaa pitää kuitenkin käyttää tapauskohtaisesti. Ja mikäli hankintalaki mahdollistaa, niin palvelut pitää ostaa yrityksiltä, jotka maksavat veronsa Suo­meen. Verokikkailua konsernilainoilla ja voittojen kotiuttamista veroparatiiseihin pidän maanpetturuutena.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 25.10.2012 09:34

RSS