Blogi

Viinarallille loppu – Guzenina-Richardson vastasi Kiurulle10.4.2013 13:22

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina valtioneuvoston selontekoa valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014 – 2017. Selonteon mukaan alkoholijuomien valmisteveroa korotetaan. Kansanedustaja Kiurun mukaan korotus saattaa johtaa tilastoimattoman tuonnin lisääntymiseen ja sitä kautta myynnin ja verotulojen menetyksiin Suomessa.

Kansanedustaja ja Alko Oy:n hallintoneuvoston jäsen Pauli Kiurun mukaan alkoholin hintaa pitäisi pystyä veljeskansojen kesken harmonisoimaan niin, että järjetön viinaralli loppuisi.

Täysistunnon debatissa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson paljasti, että asiasta on jo käyty keskusteluja Viron päättäjien kanssa.

Runsas juominen on myös ongelma Virossa. Vuonna 2011 Virossa juotiin puhdasta alkoholia 10,2 litraa henkilöä kohden. Puolessa kaikista väkivalta ja perheväkivaltatapauksista alkoholi oli mukana vaikuttavana tekijänä.

 

Eduskunnan keskustelu kokonaisuudessaan:

Pauli Kiuru /kok:  Arvoisa herra puhemies!

Kehysriihessä päätettiin alkoholijuomien valmisteveron korottamisesta, ja veron arvioidaan kerryttävän lisää noin 125 miljoonaa euroa vuodessa. Veron kokonaistuotto lähestyy 1,5 miljardin rajaa: summa on merkittävä mutta toki huomattavasti pienempi kuin alkoholin aiheuttamat välittömät ja välilliset kustannukset, jotka lähentelevät 7:ää miljardia.

Veronkorotus on hyväksyttävä tässä tiukassa taloudellisessa tilanteessa, mutta ongelmaton se ei kuitenkaan ole. Vaarana on nimittäin tilastoimattoman kulutuksen kasvu ja tilastoimaton kulutus nimenomaan niin, että tuonti Virosta lisääntyy.

Kysyn asiasta vastaavalta ministeriltä: mitä tälle asialle aiotaan tehdä? Viime vuonna ministeriaitiosta kuulimme ministerin lupaavan, että selvitetään mahdollisuudet virolaisten kollegojen kanssa siihen, että alkoholin hintaa ja verotusta maidemme välillä voitaisiin harmonisoida ja koordinoida.

 

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson: Arvoisa puhemies!

Sitten kysyttiin tuosta Viron viinaveron alentamisesta [tarkoittanee korottamista]. Siitä todellakin on käyty kollegan kanssa keskusteluja Viron puolella. Viro tekee tietysti omat päätöksensä.

Kaiken kaikkiaan Euroopan laajuisesti keskustellaan veroharmonisoinnista, koska kaikkialla alkoholiongelmat ovat hyvin mittavia. Meillä Suomessa, kun vuonna 95 Suomi liittyi EU:hun ja alkoholilakia muutettiin, silloin kulutus nousi peräti 9 litraan. Sen jälkeen, kun tehtiin vielä tuo alkoholiveron alennus vuonna 2004, silloin Suomi pomppasi 10,5 litraan tuosta 9 litrasta. Eli se alkoholiveron alennus on kyllä selkeästi lisännyt meillä alkoholin kulutusta.

Nyt tämä hallitus on päättänyt toisin, ja kun katsotaan, mitä tässä viime vuosina on tehty, niin alkoholiveroa on jälleen korotettu, ja nyt tässä viimeisimmässä päätöksessä jälleen korotetaan. Tässä on kyllä otettu huomioon myöskin tämä Virosta ostettavan viinan määrä ja katsottu, että tämä on sellainen kohtuullinen korotus, että tämä viinaralli ei tule tästä lisääntymään.


Kirjoituksessa on 3 kommenttia

Timo Kyttä (11.4.2013 01:12)
Aivan loistavaa settiä, koittakaa nyt puuhastella niillä veronmaksajien rahoilla määrätietoisemmin. Tästähän tulee loistava ketjureaktio, kun viro nostaa alkoholiveroa reippaasti, sitten latvia, sitten liettua, sitten Puola, sitten saksa ja jne.
Juha Taskinen (21.4.2013 11:24)
Tässä nähdään ex-urheilijoiden anti eduskunnassa. Kuka idiootti näitä äänestää?
Kävin juuri viime viikolla hakemassa "kohtuullisen" 20 laatikon lastin Tallinnasta omaan käyttöön noin kolmeksi vuodeksi. Mutta jos jotain rajoituksia ruvetaan puuhaamaan lähden kärppänä pakulla hakemaan pari ISOA lastia lisää ja sitten saksan laivaan liput.
Ja jos on autotalli alkoholia täynnä tulee kohtuukulutuskin VARMASTI lisääntymään.
Raimo (21.5.2013 19:23)
Eikös alko ole muka monopoli asemassa. Se pitäisi pikimiten yksityistää
RSS