Blogi

Olisiko huomionosoitus paikallaan Lidlille1.10.2013 10:18

Suomi tarvitsee uusia työpaikkoja ja työnantajia. Otamme mielellämme vastaan ulkomaisia investointeja ja etsimme uusia vientimahdollisuuksia. Kunnat kaavoittavat ja houkuttelevat uusia yrityksiä alueilleen. Jokainen yritys ja työ­paikka pitäisi ottaa kiitollisuudella vastaan.

Saksalaisomisteinen Lidl on perustanut Suomeen 12 vuodessa 140 myymälää, ja se työllistää yli 4 000 työntekijää. Ketju on investoinut maahamme runsaat 600 miljoonaa euroa.

Yritykset voivat kilpailla laadulla, hinnalla ja palvelulla. Ilman asiakkaan arvostamaa kilpailuetua ja erilaistumista edellytykset menestymiselle ovat heikot. Miljoona asiakasta viikossa todistaa, että Lidl on löytänyt Suomesta mark­kinaraon. Kaikki tämä on tapahtunut ilman julkista tukea. Yli miljardin liikevaihto ja voitolliseksi kääntynyt tulos mer­kitsevät valtiolle ja kunnille miljoonien yhteisöverotuloja. Lisäksi tulevat esimerkiksi kiinteistö- ja arvonlisäverot sekä palkoista pidätettävät tuloverot.

Uuden toimijan tulo markkinoille on luonnollisesti vaikuttanut kilpailijoiden tilanteeseen. Varmasti työpaikkoja on myös toisaalla menetetty. Nettovaikutus on kuitenkin ollut positiivinen. Markkinat eli käytännössä asiakkaat päättä­vät, millä yrityksellä on oikeus elää.

Lidlin tulo ei ole ollut kaikille paikkakunnille helppoa. Kaavoitusmonopolia käyttävät kuntapäättäjät ovat paikoitellen takertuneet vanhoihin rakenteisiin. Joissakin kunnissa pahimmillaan yksi kauppaketju voi olla lähellä monopoliase­maa huoltoasemillaan ja kaupoillaan. Helppoa ei ole ollut myöskään Alkon myymälöiden saaminen Lidl-myymälöi­den yhteyteen. Sen suhteen parannusta on jo nähtävissä.

Yhteiskunnassamme kutsuja ja huomionosoituksia on jaettu arvostuksenosoituksena tehdystä työstä. 4 000 henki­löä työllistävä yritys lienee jo jonkin tunnustuksen väärti. Mielenkiinnolla odotamme, mikä taho haluaa ensimmäi­senä tehdä tämän positiivisen eleen. Se olisi myös viesti niille yrityksille, jotka pohtivat Suomea investointikoh­teena.

 

Pauli Kiuru
Sanna Lauslahti
Kansanedustajia (kok)


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 1.10.2013 10:30

RSS