Blogi

Afrikka ei voi vetäytyä vastuusta pakolaisongelmassa15.11.2013 11:04

 

Välimerellä on käynnissä lohduton pakolaistragedia. Kymmenet tuhannet ihmiset pyrkivät Afrikasta Eurooppaan löytääkseen itselleen työtä, turvallisuutta ja ihmisarvoisen tulevaisuuden. Vuonna 2011 pelkästään Italiaan tuli Välimeren yli 60 000 laitonta siirtolaista.

Asia on noussut otsikoihin tuhoisien veneonnettomuuksien myötä. Satoja ihmisiä on menettänyt henkensä merikelvottomien alusten onnettomuuksissa tänä vuonna Lampedusan ja Maltan lähistöillä. Pakolaisongelma on noussut myös EU:n asialistalle. Vastuuta halutaan vyöryttää vastaanottavien maiden lisäksi laajemmin koko EU:n hoidettavaksi.

Ainakaan suomalaisissa medioissa ei ole pohdittu lähtömaiden ja välitysmaiden vastuuta. Pakolaiset lähtevät maista, joissa olot ovat paikoin katastrofaaliset. Eritrea, Etiopia, Somalia, Syyria, Afganistan, Nigeria – lähtömaita riittää ja lista tuntuu vain pidentyvän vuosi vuodelta. Niiden mahdollisuudet omien kansalaistensa hyvinvoinnin turvaamiseen ovat toki rajalliset, mutta ei yritystäkään aina oikein tunnu olevan. Hallinto on korruptoitunutta ja vähemmistöjä sorretaan vähintään samalla vimmalla kuin siirtomaaisännät sortivat alusmaitaan 1800-luvulla.

Erityinen vastuu on Pohjois-Afrikan mailla, joista järjestetään Välimeren yli suuntautuvia venematkoja. Niiden vastuulla on, että alueilla toimivien rikollisten salakuljetusorganisaatioiden toiminta eliminoidaan. Satojen kalastusalusten varustaminen merenylityksiin ja tuhansien ihmisten kuljetus sekä kokoaminen lähetyspaikkoihin eivät voi tapahtua huomaamatta. Asiaan ei puututa, koska ihmissalakuljetus on tuottoisa business ja korruptoitunut hallinto saa siitä osansa.

EU ei voi ratkaista Afrikan ongelmia. Kolonialismin ja lähetystyön virheet eivät oikeuta Afrikan maita loputtomaan avuttomuuteen ja rikollisen toiminnan jatkumisen mahdollistamiseen. Afrikan unioni on vähintään yhtä suuressa vastuussa pakolaisongelman ratkaisemisesta kuin EU.

 

Julkaistu: Aamulehti  ja Nykypäivä 15.11.2013


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 18.11.2013 08:52

Kirjoituksessa on 1 kommentti

elina tuominen (27.11.2013 19:07)
Hei

Haluan hiukan kommentoida asiaa. Monet heistä ei ole pakolaisia vaan laittomia maahanmuuttajia.Tiedän, että Afrikan pitää kanssa kantaa vastuu, mutta....
Tunnetko ketään joka on tullut tälläisellä veneellä eurooppaan???
Minä tunnen ja satoja jopa tuhansia.
Ensinnäkin minulla on käännetty Suomeksi yhden paperit kun hän saapui Espanjaan. Espanja haluaa heitä koska he maksavat siellä vuokra ja ruuan. Jos Espanjassa on 1 miljoona laitonta maahanmuuttajaa ja minimissään he käyttävät 10 euroa päivä niin voi vain ajatella miksei Espanja halua luopua heistä. Ja vaikka Espanjassa on lama niin sieltä käy ministerit puhumassa Afrikassa kuinka paljon heillä on töitä.
Jos haluat tietoja niin voin kertoa enemmän asiasta.

elina tuominen
RSS