Blogi

Kolumni: Luottamus ja arvot30.7.2014 10:49

 

Monet yritykset ja yhteisöt ovat kirjanneet arvonsa työntekijöidensä ja sidosryhmiensä nähtäville. Arvokeskustelua toivotaan, kun joku asia on osoittautunut vaikeasti päätettäväksi. Teemme valintoja arvojemme pohjalta. Arvot ovat myös kulttuurisidonnaisia. Kanssakäyminen ihmisten, organisaatioiden ja kansojen välillä voi olla hankalaa, jos arvopohjat eivät kohtaa.

Suomalaiset kunnioittavat sopimuksia. Meillä on totuttu ajatukseen, että sopimukset pidetään ja miehen tai naisen sanaan voi luottaa. Sopimusten pituudet heijastelevat luottamusta. Mitä pidempi sopimus, sitä heikompi luottamus. Täydellisen luottamuksen vallitessa ei ole tarvittu kirjallista sopimusta ollenkaan. Luja kädenpuristus ja rehellinen katse ovat riittäneet.

Suomalaiset luottavat omiin instituutioihinsa. Virkamiehet ovat korruptoitumattomia; poliisia ja puolustusvoimia arvostetaan. Sananvapautta, kokoontumisvapautta ja muita perusoikeuksiamme kunnioitetaan. Luottamus on sosiaalista pääomaa, jolle yhteiskuntamme rakentuu. Hauraita tai hajonneita valtioita yhdistää syvä luottamuspula. Oma suku tai klaani voi näissä maissa olla ainoa luottamuksen ansaitseva taho.

Luottamuksen rakentaminen voi viedä vuosia tai joissakin kulttuureissa jopa sukupolvia. Luottamuksen menettäminen on kuitenkin helppoa. Yksi petetty sopimus tai peitelty motiivi tuhoaa kaiken. Ikävien asioiden kertominen ei ole helppoa, mutta se on ainoa oikea ratkaisu. Verkottuneissa yhteiskunnissa tieto leviää nopeasti. Lähes kaikesta jää myös digitaalinen jalanjälki, jota on mahdoton poistaa.

Lapselle syntyy perusluottamus tai sen puute ensimmäisten elinvuosiensa aikana. Luottamuksen ja turvallisuuden tunne auttavat meitä pysymään järjissämme. Epäily syö ihmismielen energiaa ja organisaatioiden tuloksellisuutta. Ylimitoitettu raportointi on luottamuksen puutetta. Täydellinen luottamus on ihannetila, kun taas sokea luottamus voi johtaa väärinkäytöksiin. Intuitio auttaa monessa tilanteessa ja se on myös hyvä työkalu. Jos syntyy tunne, että asiassa on joku pielessä, niin yleensä joku on todellakin pielessä. Kannattaa ainakin pohtia, mistä tunne on syntynyt. Ihminen on herkkä havaitsemaan mikroilmeitä ja – eleitä, vaikkei niitä aina tiedostakaan.

Kuunteleminen on yksi keino osoittaa arvostusta ja luottamusta. Kun joku puhuu luottamuksella, niin kannattaa kuunnella ja olla luottamuksen arvoinen. Luottamuksen menettämisen kyllä huomaa, kun se osuu kohdalle. Jokainen päätös on arvovalinta. Luottamuksen rakentaminen ja säilyttäminen on vahva arvovalinta.

 

Julkaistu: Suur-Tampere 30.7.2014


Kirjoituksessa on 1 kommentti

Jaakko Pitkänen (1.8.2014 19:28)
Näinhän se menee kuten Pauli puhuu. Pauli on kansanedustaja, siis kansalaisten valitsema luottamushenkilö. Erityisesti kansanedustajalle on tärkeää pitää kiinni omasta arvomaailmasta ja samalla uskottavuudesta.
RSS