Blogi

Kolumni: Kyllä politiikka kiinnostaa10.12.2014 13:55

Usein kuulee väitettävän, ettei politiikka kiinnosta. Pari viikkoa sitten kohtasin eduskunnan päärakennuksen portaikossa turkulaisen lukiolaisluokan, joka oli opettajansa ja eduskunnan oppaan kanssa tutustumiskierroksella.

Opas esitteli minut ryhmälle, kuten he näyttävät usein tekevän. Seinien ja arkkitehtuurin lisäksi ryhmä saa hetken hämmästellä kansanedustajaa, joka yleensä rientää kiireisen ja tärkeän oloisena eteenpäin. Jäin keskustelemaan oppilaiden kanssa. Kysyin muun muassa heidän mielipidettään kyseisen perjantaipäivän äänestyksestä, jossa päätettiin ”tasa-arvoisesta avioliittolaista”.

Seuraavalla viikolla opettaja lähetti sähköpostia ja kiitti oppilaiden puolesta keskustelutuokiosta. He olivat olleet tyytyväisiä, että myös heidän mielipidettään kysyttiin. Opettajan mukaan kipinä yhteiskunnallisten asioiden seuraamiseen oli monella aidosti syttynyt. Päätöksenteko konkretisoitui ympäröivään eduskuntarakennukseen ja edustajiin. Oppitunnilla käsitellyt asiat, kuten vaalit, demokratia ja edustuksellisuus saivat syvyyttä.

Pienillä asioilla voi olla joskus suuri merkitys. Palaute muistutti kuuntelemisen ja huomioimisen tärkeydestä. Mieleeni tuli myös ensimmäinen eduskuntavierailuni, jonka teimme yliopiston ainejärjestön kanssa 1980-luvulla. Oma kipinä politiikkaan vahvistui vierailusta. Pohjatyö oli jo tehty historian ja yhteiskuntaopin tunneilla peruskoulussa ja lukiossa.

***

Tätä kirjoittaessani eduskunnassa ei ole vielä äänestetty Fennovoiman ydinvoimalaitoksen periaatepäätöksestä. Asiaa on käsitelty muun muassa ympäristövaliokunnassa, jonka jäsen olen. Varsinaisen päätyön päätöksenteon pohjaksi teki talousvaliokunta kahta valiokuntaa kuultuaan.

Valtio ei ydinvoimalaa rakenna. Eduskunta myöntää periaateluvan hankkeelle tai sitten ei myönnä. Erikseen on vielä rakennuslupa ja käyttöönottolupa. Hanke toteutetaan markkinaehtoisesti eli ilman merkittävää yhteiskunnan panostusta.

Kannatan ydinvoimaa välikauden ratkaisuna. Mikään energiantuottamistapa ei ole ongelmaton eikä riskitön. Merkittävin kysymys ydinvoiman osalta on eettinen. Ympäristövaliokunnan mukaan ”tulevat sukupolvet sidotaan ratkaisuun, jonka turvallisuutta on arvioitava tuhansien vuosien perspektiivillä.” Toisaalta fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kasvihuonekaasupäästöjä on nopeasti rajoitettava, jottemme altistu ilmastonmuutoksen aiheuttamille vakaville riskeille. Vaihtoehtoja on rajallisesti. Vaakakupissa painaa myös sähkönhankinnan omavaraisuuden lisääminen, huoltovarmuus ja työllisyys.

 

Suur-Tampere 10.12.2014


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 10.12.2014 13:59

RSS