Blogi

Prosentin talouskasvu on kiihkeää - kärsimättömyys on kollektiivista3.2.2017 11:02

 

Eduskunnan kevätistuntokausi on alkanut. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti hyvän puheen valtiopäivien avajaisissa. Heti puheensa alussa hän totesi, että Suomi on maailman vakain demokratia. Se on vahvasti sanottu. Siihen sisältyy suuri vastuu, joka kuuluu meille kaikille.

Itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna maailmanjärjestys ympärillämme hahmottuu entistä vaikeaselkoisempana. Brexit ja presidentti Trump tuovat mukanaan vaikeasti ennustettavia näkymiä. Protektionismi ja kauppasota eivät ole Suomen kaipaamia kehityskulkuja.

Presidentti totesi taloudesta seuraavasti: ”Finanssikriisi pudotti pilvilinnoista, muttei täysin herättänyt. Monen seuraavan laihan vuoden aikana tuudittauduimme ajattelemaan, että ”kasvu alkaa ensi vuonna” tai että asiat etenevät ”elvyttämällä” ja viimeistään ”seuraavan hallituksen” aikana. Velaksi elämisestä alkoi tulla uusi normaali.”

Toivomme nopeampaa talouskasvua. Prosentin kasvua pidetään liian hitaana. Toisaalta yhden prosentin vuotuinen kasvu tarkoittaa 30 vuodessa 35 prosentin kasvua. Kolmanneksen lisäys on merkittävä muutos. Sadassa vuodessa alkuperäinen luku lähes kolminkertaistuu, 300 vuodessa 20-kertaistuu. Kärsimättömyys on kollektiivista. Prosentin kasvu muuttaa yhteiskuntaa perusteellisesti ja jopa vallankumouksellisesti, mutta muutos ei näy vaalikaudessa. Ei sen pidäkään.

Eduskunnan kevätistuntokaudella on käsittelyssä isoja poliittisia kysymyksiä. Sote on luonnollisesti päällimmäinen. Helmikuussa eduskunta saa käsiteltäväkseen puolustusselonteon ja ruokapoliittisen selonteon. Kansalaisaloitteita on tulossa käsittelyyn runsaasti: eutanasiaa, taitettua indeksiä, aito avioliitto –vasta-aloite jne. Alkoholilain kokonaisuudistus herättää varmasti paljon keskustelua ja myös menettelytapakysymyksiä.

Pari vuotta sitten luin George Friedmanin teoksen ”The Next 100 Years”. Hän ennusti kasvavaa jännitettä Meksikon ja USA:n välille. Teoksessa tuotiin myös esille ajatus joidenkin USA:n etelävaltioiden roolin ja lojaliteetin muuttumista. Mielenkiintoista, että Kaliforniassa on nyt vireillä hanke, jossa ajetaan osavaltion itsenäistymistä.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 3.2.2017 11:24

RSS