Blogi

Eduskuntapuhe: miniasunnoista ratkaisu opiskelijoille, sinkuille ja ympäristötietoisille23.3.2017 22:58


Arvoisa herra puhemies! Kiitos edustaja Östmanille aloitteesta. Ja niin kuin totesitte, tämä on hyvin samansuuntainen kuin myös kokoomuksen maankäyttö- ja asuntopoliittisessa raportissa, joka julkaistiin viime viikolla.  

Täydennysrakentaminen ja pienten asuntojen rakentaminen ovat sellaisia trendejä, joita kannattaa viedä eteenpäin. Ylipäätään trendit ja kulutuskäyttäytymisen muutokset kannattaa huomioida. Kaupungistuminen on asia, joka vain tapahtuu. Sille on hyvin vaikea tehdä mitään, halusi tai ei. 

Ympäristötietoisuus lisääntyy, se on aivan selkeä, vahva trendi. Ja jos otetaan vaikka pääkaupunkiseutu tai Tampere, niin siellä nuorten osalta on ihan selvästi nähtävissä, että autoja ei hankita enää samaan malliin kuin menneinä vuosikymmeninä. Ei ole tarvetta välttämättä hankkia, koska esimerkiksi Helsingissä on hyvät joukkoliikenneyhteydet — samoin Tampereella, ja kun ratikka saadaan toimimaan, yhteydet paranevat entisestään.  

Toinen asia rakentamisen normeihin liittyen on asuntojen koko, esimerkiksi nykyiset määräykset sanovat, että minimipinta-alan pitää olla 20 neliömetriä — no, 20 neliömetriä on hyvin pieni, mutta jos esimerkiksi korkeutta on 4 metriä, niin siitä voidaan saada jo ihan toimiva opiskelija-asunto tai sellainen asunto, jossa yhden ihmisen on aivan mahdollista asua. 

Esimerkiksi Vantaan Martinlaaksossa on tämmöinen pilottikohde, jossa rakennetaan alle 20 neliömetrin asuntoja, mutta se vaati toteutuakseen kaavamuutoksia ja poikkeusluvat. Kannattaa seurata tarkkaan, miten tämä hanke etenee ja minkälaisia kokemuksia siitä tulee ja voisiko siltä osin normeja ehkä keventää.  

Pienten omakotitalojen osalta: Suomalaisista suuri osa haluaa edelleenkin asua omakotitaloissa, mutta hinta on yksi tekijä, joka on esteenä. Muunneltavuuden täytyy olla parempi kuin vanhoissa, koon ei tarvitse enää olla sellainen kuin aikaisemmin. Itse asiassa suuret neliöt eivät välttämättä ole enää mikään tavoiteltava statussymboli. 

Energian hyödyntäminen ja nimenomaan uusiutuvan energian hyödyntäminen on semmoinen, joka kannattaa huomioida, ja huomioidaankin joissakin kohteissa. Omalla paikkakunnallani Valkeakoskella oli Asuntomessut 2009, messut menivät hyvin, ja nyt sitä aluetta laajennetaan länteen päin siitä, ja siellä elokuussa aukeaa Talonäyttely. 

Talonäyttelyn teemoina ovat edullisuus, muunneltavuus ja uusiutuva energia. Alueelle rakennetaan 60—90 neliön pienehköjä omakotitaloja, ja tavoitteena on, että asunnot maksavat 150 000—200 000 euroa, eli sangen edullisia. Jos vertaa Tampereen tai pääkaupunkiseudun hintoihin, niin ne saattavat tarjota esimerkiksi eläköityville hyvän mahdollisuuden muuttaa asuntovarallisuuttaan käyttöpääomaksi.  

Kunnilla on iso merkitys, ja kuntien kannattaa ja pitääkin pyrkiä esimerkiksi hiilineutraaliuteen — Hinku-hanke on hyvä hanke — ja erilaisia luovia tapoja ihmisten kannustamiseen kannattaa kuntien aktiivisesti kehittää ja tuoda esiin. Esimerkiksi tässä Valkeakosken esimerkissä kunta on sellaisen porkkanan asettanut, että omakotitontin ostaja näille pikkuomakotitaloille saa tontin hinnasta alennusta, mikäli talossa käytetään uusiutuvaa energiaa. Eli mieluummin mennään porkkanan kautta kuin kepin kautta. — Kiitos. 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 18.4.2017 11:19

RSS