Blogi

PALJASTUS: Kuinka syntyy eduskuntaryhmän ryhmäpuhe5.10.2017 09:29

 

Eduskunnassa käytiin keskiviikkona (27.9.2017) lähetekeskustelu. Aiheena oli ”Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030.”

Eduskuntaryhmät käyttävät suuruusjärjestyksessä ryhmäpuheet ennen varsinaista täysistuntokeskustelua. Puheen enimmäispituudeksi oli määrätty viisi minuuttia. Kerron nyt, miten tässä tapauksessa valmisteltiin Kokoomuksen ryhmäpuhe.

Torstaina 21. syyskuuta eduskuntaryhmämme viikoittaisessa ryhmäkokouksessa päätettiin, kuka pitää Kokoomuksen ryhmäpuheen selonteosta seuraavan viikon keskiviikkona. Ryhmäjohdon ehdotus oli, että tehtävä annetaan minulle. Perusteluna oli muun muassa se, että olen ympäristövaliokunnassa Kokoomuksen valiokuntavastaava. Ehdotus hyväksyttiin.

Valintaperusteisiin vaikuttaa monet asiat: valiokuntapaikat, edustajien profiloituminen kyseiseen aiheeseen, aikataulut ja myös rotaatio. Edustajan tehtävä on esitellä ryhmänsä näkemykset, joten vastuu on erilainen kuin omassa henkilökohtaisessa puheessa. Ryhmäpuheen esittäjän lisäksi päätettiin siitä, kuka ryhmäkansliasta on edustajan apuna. Tehtävän sain viestintäsihteeri Jenny Thuneberg.

Toimeksiannon saatuani hain heti samana päivänä eduskunnan kansliasta tuoreen selonteon luettavaksi, jossa on yli 150 sivua. Perjantaina oli ensimmäinen tapaaminen, jossa mietimme lähestymistapaa. Mukana olivat viestinsihteerin lisäksi avustajani Birgitta Myllymäki.

Lauantaina klo 20.00 mennessä olin kirjoittanut ensimmäisen luonnoksen, jonka lähetin Jennylle ja Birgitalle. Sunnuntaina klo 12.00 mennessä olin saanut palautetta. Faktoja oli tarkastettu, kappalejakoon oli muutosehdotuksia ja kieliasua parannettu. Pidin ryhmänjohtaja Kalle Jokisen tietoisena, mihin suuntaan puhe oli kehittymässä. 

Maanantaina klo 12.00 olin saanut parannellun versioni valmiiksi. Jennyn tehtävä oli sen jälkeen vielä varmistaa eduskuntaryhmän johdon ja Kokoomuksen vastuuministerin Kai Mykkäsen kuittaus puheelle. Eduskuntaryhmän jäseniltä pyydettiin viimeiset palautteet tiistaihin klo 18.00 mennessä. Toiveita tulee laidasta laitaan – osa voidaan huomioida, osaa ei. Puheen pituutta ei voi enää tässä vaiheessa kasvattaa. Jos jotain lisätään, niin jotain on jätettävä pois. Mitä pidemmällä ollaan, niin sitä vähemmän on muutoksille tilaa.

Tiistaina illalla puhe täytyi lukea vielä itse huolella lävitse. Ylimääräisiä sanoja löytyi vielä keskiviikkona aamulla. Puhetta pitäessä täytyy myös varautua nopeaan reagointiin. Ryhmäpuheet pidetään suuruusjärjestyksessä. Edellisen puheen piti Keskusta. Edellisestä ryhmäpuheesta tai välihuudoista voi nousta jotain sellaista, johon täytyy vastata. Riskinä kuitenkin on, että aika loppuu omalta puheelta kesken.

Puheen lukeminen täysistuntosalissa on hitaampaa kuin harjoitellessa. Puhuttaessa tulee vielä usein tehtyä pieniä muutoksia. Teksti on valmis vasta kun se on puhuttu.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 5.10.2017 09:30

RSS
Kommentoi kirjoitusta
*

*

* Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.