Blogi

Eduskuntapuhe: Kouluttautuminen terrorismirikoksen tekemistä varten rangaistavaksi9.4.2014 23:15

Arvoisa herra puhemies

Käsittelemme hallituksen esitystä 18/2014, joka koskee terrorismirikoksia koskevaa lainsäädäntöä.

Kymmenet terroristijärjestöt antavat leireillään koulutusta terrori-iskujen tekemiseen. Maantieteellisesti koulutusleirejä sijaitsee alueilla, joilla on myös aseellisia konflikteja tai niiden uhka. Romahtaneet valtiot epämääräisine sotilasklaaneineen ovat otollista maaperää terroristikoulutuskeskuksille.

Koulutus lähtee usein uskonnollisista ja ideologisista arvomaailmoista liikkeelle. Oikeutus haetaan historiasta ja uskonnollisista kirjoituksista. Propagandaopetuksen johdossa toimii ihmisarvoa kunnioittamattomia niin sanottuja oppineita, jotka manipuloivat nuoria, sorrosta kärsineitä ja usein vähän koulutettuja miehiä ja joskus myös naisia. Leireillä koulutetaan aseen käsittelyyn ja annetaan ampumakoulutusta rynnäkkökivääreistä raketinheittimiin ja sinkoihin. Kynnys sitäkin järeämpiin aseisiin ja niiden käyttöön on matala. Oppisisältöön voi kuulua myös omatekoisten räjähteiden rakentamista.

On vahvoja viitteitä, että myös Suomesta on hakeuduttu terroristikoulutukseen ja myös sotatoimialueelle, kuten Syyriaan. Radikalisoituneet koulutetut voivat palattuaan ryhtyä uusien lähtijöiden rekrytoijiksi.

Kaikenlainen terrorismin välitön tai välillinen tukeminen on tuomittavaa, on se sitten kouluttautumista, kouluttamista, rekrytointia tai rahoittamista. Myös kansainväliset velvoitteet ja sopimukset tai ainakin niiden henki edellyttää, että Suomi tiukentaa tältä osin lainsäädäntöään. Useissa maissa on jo säädetty terrorisminvastaisista laeista, kuten Norjassa, Ranskassa ja Espanjassa.

Nähdäkseni hallituksen esitys on oikean suuntainen ja ansaitsee kiitoksen hyvästä valmistelusta. 


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 9.4.2014 23:16

RSS