Blogi

Eduskuntapuhe: Uusi kansallispuisto ja toive suurtuntureiden alueesta Kilpisjärvelle23.4.2014 15:18

Arvoisa herra puhemies

Käsittelemme hallituksen esitystä 37/2014, jossa koskee Etelä-Konneveden kansallispuiston perustamista. Perustettava puisto sijaitsee Konneveden ja Rautalammin kunnissa Keski-Suomen ja Pohjois-Savon maakunnissa. Kansallispuiston koko on noin 1 500 hehtaaria. Alue on rakentamatonta ja luonnoltaan monimuotoista: rantoja, saaristoa, kallioita, vesistöjä ja metsäluontoa.

Valmisteluvaiheessa lausunnot pyydettiin laajalla otoksella, ja mikään taho ei vastustanut puiston perustamista. Parannusehdotuksia tuli lähinnä nimiasiasta, mihin tässä on viitattu, sekä metsästyskysymyksistä, mikä sekin tässä tuli esille. Sangen yksimielisessä ja samaan suuntaan menevässä hengessä asiaa on valmistettu. Alueen kunnat pitävät kansallispuiston perustamista tärkeänä sekä matkailun että yrittäjyyden näkökulmista.

Suomessa on tällä hetkellä 37 kansallispuistoa. Helsinkiä lähimmät kansallispuistot ovat Kirkkonummella Nuuksiossa ja toinen Sipoossa ja Vantaalla oleva Sipoonkorpi. Ajatus siitä, että kansallispuistot olisivat jossain kovin kaukana ja vain  Pohjois- ja Itä-Suomessa, ei todellakaan pidä paikkaansa. Erinomaisen hienoja kohteita löytyy läheltä pääkaupunkiseutuakin.

Kansallispuistoverkoston laajentaminen on ollut suunnitteilla ja valmisteilla jo pidempään. Vuonna 2012 ympäristöministeriöön tuli 19 kansallispuistoaloitetta. Niistä 4 pääsi loppusuoralle aivan kalkkiviivoille asti. Mukana kansallispuistoehdokkaina oli myös Kilpisjärven suurtuntureiden alue, joka ei vielä tällä kertaa valitettavasti toteudu, mutta toivottavasti senkin aika vielä tulee tulevien vuosien tai vuosikymmenten aikana.

Haaste erityisesti sillä alueella on saada sovitettua paikallisten matkailuyrittäjien ja muiden toimijoiden intressit yhteneväisiksi niin, että luontoarvot, kansallispuistoajatus sekä yrittäjyys ja paikallinen elämä saadaan sovitettua samoihin raameihin.

Tätä edellä sanomaani ei todellakaan pidä tulkita nyt käsiteltävän esityksen eli Etelä-Konneveden kansallispuiston kritiikiksi, päinvastoin. Tämä esitys on erittäin tervetullut, hyvä ja kannatettava joka suhteessa ja ansaitsee kiitoksen ammattitaitoisesta valmistelusta.


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 23.4.2014 15:22

RSS