Blogi

Erityislukioiden toiminta joutuu uhanalaiseksi10.5.2014 11:15

 

Eduskunta käsittelee julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2015 - 2018. Asiantuntijavaliokuntien on annettava asiasta lausuntonsa valtiovarainvaliokunnalle 9. toukokuuta mennessä.

Toteutuessaan nykyisessä muodossaan suunnitelma vaarantaisi erityislukioiden tulevaisuuden. 68-sivuisen esityksen huolestuttavat lauseet kuuluvat lyhennettynä seuraavasti: " Lukiokoulutuksen erityisen koulutustehtävän lisärahoitus puolitetaan" ja "lukion opiskelijasta koulutuksen järjestäjälle myönnettävä valtionosuusrahoitus rajataan enintään kolmeen vuoteen."

Lukiokoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille jatko-opintojen, työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Erityislukioilla on erityinen koulutustehtävä, jossa painotetaan esimerkiksi urheilua, viestintää, luonnontieteitä musiikkia tai muita taideaineita. Tuntijako sekä opetussuunnitelma mahdollistavat keskittymisen oman lahjakkuuden syventämiseen ja tulevien erikoisosaajien valmentamiseen innostavassa ympäristössä.

Opintojen rajaaminen kolmeen vuoteen johtaisi keskeyttämisiin ja lahjakkuuksien menetyksiin. Esimerkiksi urheilulukiolaisista 48 % käyttää opintoihinsa kolme vuotta pidemmän ajan. Tämä johtuu harjoittelun vaatimasta ajasta, leireistä ja kilpailumatkoista. On sekä yhteiskunnan että opiskelijan etu, että lukion oppimäärä, ylioppilastutkinto sekä urheilu-ura voidaan niveltää toimivaksi kokonaisuudeksi.

Erityislukiot ovat haluttuja opiskelupaikkoja, jotka houkuttelevat lahjakkaita hakijoita ja joista valmistutaan hyvin arvosanoin. Järjestelmä palvelee koulutuksellista tasa-arvoa, moniarvoisuutta ja suomalaista yhteiskuntaa mahdollistaessaan motivoituneille opiskelijoille lahjojensa täysimittaisen kehittämisen.

Esitetty lisärahoituksen puolittaminen ja opiskelijakohtaisen valtionosuuden rajaaminen kolmeen vuoteen koskisi myös useita pirkanmaalaisia lukioita. Kokoomuslaiseen koulutus- ja sivistysajatteluun ehdotetut muutokset sopivat huonosti.

 

Pauli Kiuru (kok)
Arto Satonen (kok)

 

Julkaistu tiivistettynä Aamulehdessä 10.5.2014


Kirjoitusta on viimeksi muokattu: 10.5.2014 11:19

RSS