Aamulehti 6.3.2015

"Kaikki tai ei mitään" - ei toimi

Markku Vasara kirjoitti (AL 4.3.) äänestyskäyttäytymisestä sivistysvaliokunnassa ruotsin kielen kansalaisaloiteasiassa.

Jos tavoitteena on "kaikki tai ei mitään", on tuloksena usein "ei mitään". Vastalauseemme muotoiltiin niin, että sen takana voi olla mahdollisimman moni edustaja. Alueelliset kokeilut olisivat askel oikeaan suuntaan ja hyvä tapa selvittää, mitkä mallit toimivat ja mitkä eivät. Kannatamme suvaitsevaisuutta ja suurempaa valinnanvapautta kielivalinnoissa.

Olemme keskustelleet alueellisista kokeiluista kansalaisaloitteen tekijöiden kanssa. He kannattavat ajatusta, koska ymmärtävät poliittiset realiteetit ja tarpeen enemmistön turvaavalle kompromissille.

Kahden kooomuslaisen ja Keskustan yhteisehdostus alueellisista kielikokeiluista pakollisen ruotsin kielen opiskelun sijasta kaatui valiokunnan äänestyksessä tiukasti 9-8.

Vasemmistoliitto ja sdp kannattivat pakkoa sekä vastustivat kokeilua. Eduskunnan suuri sali päättää lopullisesti asiasta perjantaina 6. maaliskuuta. Suurin huomio kannattaa kiinnittää edustajiin, jotka kannattivat vaalikoneissa pakon poistamista, mutta joille alueelliset kokeilut eivät kelpaa.

 

Pauli Kiuru (kok.)
Sanna Lauslahti (kok)
Kansanedustajia