Aamulehti 8.1.2015

Korruptio mahdollistaa pakolaislaivat

Aamulehti kirjoitti pääkirjoituksessaan (AL 6.1.) pakolaisten kovasta kohtalosta. Pakolaisvirrat Pohjois-Afrikasta Eurooppaan paisuvat. Merimatka on vaarallinen, ja tuhannet ihmiset kokevat Välimerellä järkyttävän kohtalon. Valitettavasti tämä on vain osa humanitaarista katastrofia. Matka lähtömaista rannikolle voi olla merimatkaakin vaarallisempi.

Pakolaisongelma on noussut myös EU:n ja YK:n asialistoille. Vastuuta halutaan vyöryttää vastaanottavilta mailta leveämmille hartioille. Liian vähän on ainakin suomalaisessa mediassa pohdittu lähtömaiden ja erityisesti välitysmaiden vastuuta.

Erityinen vastuu on niillä mailla, joiden läpi pakolaisvirrat kulkevat ja joista järjestetään Välimeren yli suuntautuvia venematkoja. Niiden vastuulla on, että alueilla toimivien rikollisten salakuljetusorganisaatioiden toiminta eliminoidaan. Merenkulkukelvottomien kalastus- ja rahtialusten varustaminen merenylityksiin ja tuhansien ihmisten kuljetus sekä kokoaminen lähetyspaikkoihin eivät voi tapahtua paikallisviranomaisten huomaamatta. Asiaan ei puututa, koska ihmissalakuljetus on tuottoisaa ja korruptoitunut hallinto saa siitä osansa.

EU ja YK eivät voi yksin ratkaista Afrikan ja Lähi-idän ongelmia. Afrikan unioni on yhtä suuressa vastuussa pakolaisongelman ratkaisemisesta kuin EU. Aavelaivojen miehistöt on saatava oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Korruptoituneiden maiden johtoon on suhtauduttava kuten sotarikollisiin.


Pauli Kiuru
Kansanedustaja (kok)
Valkeakoski