Tamperelainen 6.6.2015

Hyvinvointia luonnosta ja liikunnasta

Hallitusohjelmassa on useita liikuntaan liittyviä kohtia. Liikkuva koulu -hanke on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi. Tavoitteena on, että lapsille tulisi päivittäin ainakin tunti liikuntaa.

Liikkumattomuuden kansanterveydellinen ja -taloudellinen merkitys on rakenteellisten ongelmien suuruusluokkaa. Liikkumattomuus on viidenneksi yleisin kuolemien riskitekijä Suomessa. Tutkimusten mukaan vain kymmenen prosenttia työikäisestä väestöstä noudattaa kestävyys- että lihaskuntoliikunnan suosituksia. Liikkumattomuudesta johtuvat menot ovat useita prosentteja terveydenhuollon kokonaiskustannuksista.

Suomen ei tarvitse olla maailman liikkuvin kansa. Parempi ja realistisempi tavoite on, että jokaisella suomalaiselle on löytynyt ikäänsä ja terveyteensä nähden oma liikuntamuoto, joka tuottaa mielihyvää. Jokaiselle lapsella on oltava mahdollisuus omaan liikuntalajiin. Liikunnan ei tarvitse olla kilpa- tai huippu-urheilua. Osa haluaa liikkua ilman kellotusta tai pisteidenlaskentaa. Ihmisten erilaisuus, odotukset on hyväksyttävä.

Kolmannen sektorin rooli on tärkeä. Se voi tuoda tarjolle nopeasti ja joustavasti uusia liikuntamuotoja, joista osa jää henkiin ja osa hiipuu muutamassa vuodessa. Uusien lajien synty on normaalia uudistumista.

Luontoympäristön merkitys on ihmisten hyvinvoinnille korvaamatonta. Vuonna 2017 eli Suomen 100-vuotisjuhlavuonna on tarkoitus perustaa uusi kansallispuisto. Kohdetta ei ole hallitusohjelmassa nimetty, mutta julkisuudessa ovat näkyneet ehdotukset ainakin Porkkalasta ja Suomussalmen Hossasta.

Tavoite Käsivarren Suurtuntureiden kansallispuistosta pitää olla myös mukana selvitystyössä. Alue on ehdottomasti kansallispuiston arvoinen.


Pauli Kiuru (kok)
kansanedustaja