Valkeakosken Sanomat 2.9.2016

Pöytätavat ovat kaupungilla hallussa

Valtuutettu Teuvo Nieminen kirjoitti (VS 31.8.2016) huonosta käytöksestä ja pöytätavoista. Hän oli pahoillaan siitä, etteivät kaupungin johto ja ministerit ole erikseen tavanneet ministerien vieraillessa Valkeakoskella. Nieminen on oikeassa kirjoittaessaan, että vierailut mahdollistavat kaupungin sanoman kertomisen ministereille. Toisaalta on muistettava, että nämä tapaamiset eivät ole ainoa eivätkä aina edes tehokkain tapa saada kaupungin viestiä ministerien tietoon.

Ministeri Orpo vieraili Päivölässä Kokoomuksen Pirkanmaan piirin kesäjuhlassa lauantaina 20. elokuuta. Tilaisuudessa oli läsnä itseni lisäksi muun muassa kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marja Heikkinen, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Tyvi, kaupunginhallituksen jäsenet Anja Peräkääly sekä Markku Alanko ja muita valtuutettuja. Kaupungin terveisten välittämiseksi ei aina tarvita erillistä tilaisuutta.

Ministerien aikataulu on tiukka ja päällekkäistä työtä ja tapaamisia ei kukaan tee mielellään. Ministeri Orpo saapui Päivölään Tampereelta ja Päivölästä matka jatkui Turkuun.

Kansanedustajan roolissa olen tarvittaessa kaupunginjohdon ja ministerien välinen viestinviejä. Johto myös käyttää tätä mahdollisuutta. Esimerkiksi kaupunginjohtaja Varosen viesti välittyi kauttani ministeri Orpolle viime vuonna henkilökohtaisesti muutamassa tunnissa. Vastaus tuli myös samana päivänä.

Yhteys ei toimi pelkästään oman puolueeni ministereiden suuntaan. Kokemukseni mukaan kaikkien hallituspuolueiden ministerit suhtautuvat asiallisesti kansanedustajan yhteydenottoihin. Näin oli myös viime vaalikaudella, jolloin hallituksessa olivat esimerkiksi SDP ja Vasemmistoliitto. Yhteisten asioiden hoito ei aina katso puoluetaustaa.

Vaikuttaminen tapahtuu usein vähäeleisesti ja nopeasti. Otan tähän kaksi esimerkkiä. Yrityksellä oli epätietoisuutta, miten se saisi edistettyä lupa-asiaansa Venäjällä. Sain yrittäjälle ministeri Mykkäsen avulla vastuuhenkilön ministeriöstä samana päivänä. Suurlähetystömme vastaus Moskovasta tuli yrittäjälle alle viikossa.

Toinen esimerkki. Yrittäjä tuli puheilleni tänä kesänä Hakan pelissä. Hänellä oli tarve päästä keskusteluyhteyteen valtio-omisteisen yhtiön kanssa. Hän sai välitykselläni yhtiön hallituksen puheenjohtajan vastauksen seuraavana päivänä.


Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja, valtuutettu