Tamperelainen 18.6.2018

Valkeakoski mukaan kulttuuripääkaupungin hakuun

Tampere ja Mänttä-Vilppula hakevat yhteistyössä Euroopan unionin kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Myös muita Pirkanmaan kuntia houkutellaan mukaan. Pormestari Lauri Lyly on lähestynyt kuntajohtajia asialla ja myös julkisuudessa on kerrottu asiasta.

Valkeakosken on syytä harkita lähtemistä mukaan hankkeeseen. Meiltä löytyvät esimerkiksi Suomen kaunein kesäteatteri ja Työväen Musiikkitapahtuma. Sääksmäki on historian ja kulttuurin helmi Pirkanmaalla.

Vuoden 2009 asuntomessut olivat Valkeakoskella menestys, samoin talonäyttely viime vuonna Lintulassa. Valkeakoskella on todistetusti uskallusta, organisointikykyä sekä kykyä päätöksentekoon.  Koko kaupunki oli vahvasti asuntomessuhankkeen tukena. Kesäteatteri tehtiin aloitteesta valmiiksi alle puolessa vuodessa. Nyt se on kuntalaisten ylpeys. Yhteinen ponnistus ja tavoite yhdistävät kuntalaisia luoden tervettä yhteisöllisyyttä.

Kulttuuripääkaupunkileima lisää alueen elinvoimaa ja työpaikkoja. Näin on käynyt kaikissa aikaisemmissa EU:n kulttuuripääkaupungeissa. Tuloksiin kannattaa tutustua jo toteutuneissa kohteissa. Esimerkiksi Turun kokemukset vuonna 2011 olivat myönteiset monesta eri näkökulmasta. On hienoa, että Tampere on mukana hakemassa vuoden 2026 titteliä yhdessä Mänttä-Vilppulan kanssa.

Kulttuurin merkitys on kasvamassa entisestään asuinpaikan valinnassa. Elävä, kulttuuriltaan rikas ja monipuolinen paikkakunta houkuttelee tulomuuttajia. Pirkanmaan ja sen kuntien kannattaa hyödyntää kulttuurin mahdollisuudet myös kansainvälisesti.


Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja, valtuutettu