Mielipide: Aamulehti 7.3.2020


Kannustinloukkujen takia jakelutyö ei ole kaikille taloudellisesti mielekästä

Sanomalehtien jakelussa on ongelmia. Asiasta tulee palautetta myös eduskuntaan. Sanomalehti on lukijalle tärkeä palvelu, jota arvostetaan. Lehti pitää saada ajoissa postilaatikkoon. Toki lehdet ovat saatavissa digitaalisessakin muodossa, mutta kaikkia palvelu ei tavoita. Jos on tottunut lukemaan lehtensä paperilta, niin toki sen pitää olla mahdollista edelleenkin.

Ainakin Aamulehdessä ja Valkeakosken Sanomissa oli iso uutinen jakeluongelmista ja keinoista, joilla tilannetta pyritään parantamaan. Arvostan, että lehdet julkaisevat itseään koskevia ikäviä uutisia. Luotettava media pystyy myös itsekritiikkiin.

Olen ollut jakeluongelmista yhteydessä päätoimittajiin sekä Postin johtoon. Jakelu siirtyi vuoden vaihteessa Alma Medialta Postin vastuulle. Tehtävä on ollut odotettua haastavampi.

Saamani tiedon perusteella uskon, että asian korjaamiseksi työskennellään tosissaan. Myös taloudelliset syyt kannustavat korjaamaan tilanteen nopeasti.

Ongelmia on myös rekrytoinneissa. Jakajat tekevät arvokasta työtä vaativissa olosuhteissa pimeässä ja kylmässä. Heidän työnsä arvon huomaa erityisesti silloin, kun lehti jää saamatta. Työ vaatii tekijältään sopeutumista poikkeukselliseen vuorokausirytmiin. Se ei kaikille sovi.

Varhaisjakajan työ koostuu usein noin 3,5–5 tunnin kokonaisuudesta. Osan elämäntilanteeseen lyhyempi työaika ja pienempi palkka sopivat. On kuitenkin suuri joukko ihmisiä, joille kannustinloukkujen takia jakelutyö ei ole taloudellisesti mielekästä.

Hallitusohjelman mukaan tavoitteena on lyhentää työttömyysjaksojen kestoa, helpottaa lyhytaikaisen työn vastaanottamista sekä kannustaa työnhakuun. Lisäksi tavoitteena on 75 prosentin työllisyysasteen saavuttaminen. Ne ovat kaikki kannatettavia tavoitteita. Kannustan hallitusta tavoitteiden saavuttamisessa ja päätöksissä, jotka tekevät työn vastaanottamisesta aina taloudellisesti mielekästä.

Pauli Kiuru (kok)