Ari Nieminen, Pauli Kiuru, AL 29.5.15

Tekopohjavesi on kallis vaihtoehto

Tavase Oy:n toimitusjohtaja Petri Jokela kertoi (AL 23. huhtikuuta), että Pirkanmaan vesihuollon kehittämissuunnitelman mukaan Tavase-tekopohjavesi olisi edullisin vaihtoehto.

Vuodelle 2040 ulottuvassa kehittämissuunnitelmassa eri vaihtoehtojen kustannukset ovat ”pintavesi” 0,27 euroa kuutiolta ja ”tekopohjavesi” 0,32 euroa. ”Tekopohjavesi”-vaihtoehdosta puolet on halpaa pohjavettä ja puolet kallista tekopohjavettä. Petri Jokelan väitteille ei kehittämissuunnitelmasta löydy perusteita.

Tavasen perustaja Ely-keskus tilasi kehittämissuunnitelman konsulteilta, jotka ovat laatineet Tavase Oy:n kustannusarviot ja lupapaperit, jo 13 vuoden kokemuksella.
Samat konsultit arvioivat vuonna 2011 Valkeakoskella, että tekopohjavesi vaatisi Tyrynlahden vesilaitokselle 0,8 miljoonan euron investoinnin. Nyt suunnitelmassa arvio on 5 miljoonaa euroa.

Tavase-veden kustannusten arviointi on yhtä arpomista. Miten koko laitoksen kattavien tutkimusten tulokset tulevat vaikuttamaan kustannuksiin? Entä lupapäätös? Turussa tekopohjaveden kustannus 1,0 euroa kuutiolta käynnisti selvityksen, että voitaisiinko Turun seudun kilpailukyvyn turvaamiseksi käyttöveden asiakashintaa kohtuullistaa.

Tampereelle ja Valkeakoskelle pintavesilaitokset ovat edullisin ja turvallisin vaihtoehto. 
Sulkemalla kukkaronsa Tavaselta tamperelaisten säästävät 100 miljoonaa euroa.


Ari Nieminen
diplomi-insinööri
Valkeakoski

Pauli Kiuru
kansanedustaja (kok)
Valkeakoski