Hyvää alkavaa vuotta 2024

29.12.2023


Tulevaisuuden ennustaminen on aina epävarmaa. Vuoden 2024 näkymät ovat poikkeuksellisen utuiset. Taloudessa ja turvallisuudessa on paljon epävarmuuksia sekä Suomessa että globaalisti. Demokratiaa haastetaan yhä useammassa maassa.

Suomessa väestön ikääntyminen, vaisu talous, heikko tuottavuus sekä valtionvelan korkomenot haastavat hyvinvointivaltion rakenteita. Pelkillä menoleikkauksilla asiaa ei voida ratkaista. Tarvitaan investointeja ja lisää työpaikkoja. Ongelmat eivät lakkoilulla ratkea. Veronkorotuksilta tuskin vältytään, vaikka niiden pitäisi olla viimesijainen vaihtoehto. Jos korotuksiin päädytään, on ne kohdistettava niin, ettei työnteon ja yrittämisen kannustavuus kärsi. Helpommin sanottu kuin tehty.

Presidentinvaalit Suomessa lähestyvät. Jokainen ehdokas kunnioittaa demokraattista järjestelmäämme. Keskustelu on pysynyt asiallisena, ja uskon asiallisen linjan jatkuvan koko vaalikamppailun ajan. On myös mahdollista, että vaaleja pyritään häiritsemään Suomen rajojen ulkopuolelta vääristellyllä informaatiolla. Siihenkin on hyvä varautua.

Tuen Alexander Stubbin valintaa presidentiksi. Presidentinvaalissa järjestetään toinen ja ratkaiseva kierros 11. helmikuuta, jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä kierroksella yli puolta annetuista äänistä. Toinen kierros järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Todennäköisesti ratkaisu myös menee toiselle kierrokselle.

USA:n presidentinvaalien toteutus ja tulos ovat demokratian tulevaisuudelle tärkeä tapahtuma. Venäjän presidentinvaalin lopputulos onkin jo päätetty. Toki myös täysin yllättävät käänteet ovat mahdollisia.

Ukrainassa puolustetaan demokratiaa ja erityisesti Euroopan lähivuosien turvallisuutta. Avun kasvattaminen ja sen pitkäjänteisyys on tärkeää. USA:n avun jatkuminen on tällä hetkellä epäselvää, vaikka uskon ratkaisun vielä löytyvän. EU:n on kuitenkin otettava Euroopasta suurempi vastuu.

Ruotsin paikka on Natossa. Jäsenyyden hyväksymisen viivyttäminen ei ole kunniaksi viivyttäjille.

Vuosi 2024 on täynnä avoimia kysymyksiä ja myös epävarmuutta. Tulevaisuuteen on kuitenkin syytä suhtautua luottavaisesti. Suomi on tehnyt ulko- ja turvallisuuspolitiikassa oikeita päätöksiä. Samaa yhtenäisyyttä tarvitaan taloudellisen tilanteen parantamiseen.

Menestystä alkavalle vuodelle 2024.

Ystävällisesti, Pauli