KYSYMYS MINISTERILLE: Nuorten väkivalta ja mitä sen ehkäisemiseksi voidaan tehdä? (30.5.2024)

31.5.2024

 

Suullinen kyselytunti

Puhemies Jussi Halla-aho

Edustaja Kiuru, Pauli, olkaa hyvä. 

Keskustelu

Klo 16.48  / Pauli Kiuru kok :

Arvoisa puhemies! 

Viime viikonloppuna kuulimme äärimmäisen surullisista, alaikäiseen kohdistuneista rikoksista Valkeakoskella. Tapaus järkytti syvästi Valkeakoskella ja koko Suomessa. Poliisi ja kaupungin viranomaiset toimivat tilanteessa nopeasti ja tahdikkaasti, suuri kiitos siitä. 

Tarvitsemme lisää sekä pehmeitä että kovia keinoja vastaavien rikosten ehkäisemiseksi. Lainsäädännöllä ja ennalta ehkäisevällä työllä on pyrittävä torjumaan vastaavia tapauksia. Hallituksen tuoreessa nuorisorikollisuuden torjumisen ohjelmassa on näitä keinoja laajasti käsitelty lähes sadan sivun verran. 

Arvoisa oikeusministeri Meri, mitä toimenpiteitä hallitus toteuttaa tällä vaalikaudella, jotta Valkeakoskella tapahtuneen kaltaisia tilanteita voitaisiin välttää jatkossa? 

Puhemies Jussi Halla-aho

:

Kiitoksia. — Oikeusministeri Meri, olkaa hyvä. 

Klo 16.49 / Oikeusministeri Leena Meri 

(vastauspuheenvuoro)

:

Kiitos, arvoisa puhemies! Kiitos edustajalle tästä arvokkaasta puheenaiheesta. Ensinnäkin haluan — varmasti koko hallitus yhtyy tähän — toivottaa jaksamista uhrin perheelle ja uhrin läheisille ja muillekin siellä yhteisössä. Tämmöiset tapaukset ovat todella järkyttäviä, kun nuori henki uhrataan. 

Haluaisin, ennen kuin menen tuohon ohjelmaan, muistuttaa, että tämä hallitus tässä taloudellisessa tilanteessa, mistä me ollaan keskusteltu tässä melkein koko tunti, on panostanut siihen, että me haluamme varmistaa sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon ja puolustuksen taloudellisen tilanteen siten, että olemme sinne vähemmän laittaneet mitään säästötavoitteita ja leikkauksia, koska kaikista tärkeintä oikeusvaltiossa on toimiva oikeudenhoito ja sisäinen turvallisuus, että siellä on resursseja. 

Meillä on valtavasti toimenpiteitä. Siitä toimenpideohjelmasta, minkä mainitsitte, nämä kaikki 43 toimenpidettä kyllä laitetaan nyt käyntiin, niin että se ei ole tarkoitettu paperiksi, joka on vain julkaistu. 

Nyt minulta tuo aika loppuu. Mutta voitte olla aivan varma, että hallitus tekee kaikkensa tämäntyyppisen [Puhemies koputtaa] rikollisuuden estämiseksi. 

Kysymyksen käsittely päättyi.