Aamulehti 10.10.2018

Demarit käyvät vaalikampanjaa tulevien sukupolvien rahoilla

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka kritisoi kirjoituksessaan (AL 6.10.) kokoomuksen sinivihreää verouudistusta, jossa verotuksen painopistettä siirretään työn verotuksesta ympäristö-, haitta- ja kulutusveroihin.

Harakka huolehtii turhaan uudistuksen vaikutuksista pieni- ja keskituloisiin. Kokoomus on jo kuluneella hallituskaudella antanut näytteitä tulevasta veropolitiikasta. Työn verotusta on kevennetty kaikkiaan 1,4 miljardilla eurolla pieni- ja keskituloisia painottaen.

Kevennyksiä rahoitetaan ensi vuonna esimerkiksi rajoittamalla asuntolainan korkovähennystä sekä kiristämällä energiaverotusta. VM:n arvion mukaan ensi vuoden veromuutosten vaikutukset tuloeroihin ovat hyvin vähäiset. Painopisteen muutos verotuksen sisällä on siis mahdollista ilman tuloerojen kasvua.

Puolueet korostavat ohjelmissaan korkean osaamisen merkitystä. Suomi kuitenkin verottaa poikkeuksellisen tiukasti tätä tärkeintä kilpailutekijäänsä. Verottaja vie jo alle keskituloisen lisätienestistä lähes puolet. Siksi kokoomus haluaa jatkaa työn verotuksen keventämistä.

On positiivista, että myös Sdp kannattaa tavoitetta nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin. Esimerkiksi kokoomuksen ja Sdp:n esittelemissä perhevapaa- ja sosiaaliturvamalleissa on paljon yhteistä.

Erottava tekijä on Sdp:n esittelemien uudistusten hintalappu. Uudistaminen tarkoittaa puolueelle menojen lisäämistä. Sdp on päättänyt käydä vaalikampanjansa tulevien sukupolvien rahoilla. Miljardilupaukset rahoitetaan yrittäjien lähes miljardin euron veronkiristyksillä ja velkarahalla eli lisäämällä kantotaakkaa tulevien sukupolvien kapeneville hartioille.

Suomi tarvitsee ensi vaalikaudella uudistuksia, jotta voimme kestävästi turvata hyvinvointimme. Sinivihreän veroreformin ja sosiaaliturvauudistuksen lisäksi tarvitsemme myös tasapainoisia reformeja työelämään, kuten mahdollisuutta reiluun paikalliseen sopimiseen.
 

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen