MIELIPIDE: Loma-asuntomessut Valkeakoskelle (Valkeakosken Sanomat 27.5.2021)

Rytminmuutos ja loma-asuntomessut Valkeakoskelle

Kaupunginvaltuusto valitsi uuden kaupunginjohtajan. Minna Uschanoff sai vahvan mandaatin, sillä 36 valtuutettua antoi hänelle äänensä. Valtuuston koko on 43 henkilöä. Kokoomus tuki hänen valintaansa. Lähtökohta uudelle kaupunginjohtajalle on hyvä. Valtuuston vahva kannatus sekä organisaation ja kunnan tunteminen ovat etuja. Aikaa ei kulu perehtymiseen.

Kaupunginjohtajan työ on vaativaa. Odotuksia ja vaatimuksia on runsaasti. Kuntalaisilla, henkilökunnalla, luottamushenkilöillä, kolmannella sektorilla sekä yrityksillä on omat näkökulmansa. Kaikille ei voi olla mieliksi. Valkeakoskella on haasteita, joiden ratkaisuun voidaan vaikuttaa kunnan omalla aktiivisuudella. Kaupunginjohtajalla on tärkeä rooli, vaikka merkittävimmät päätökset tehdään lautakunnissa, hallituksessa ja valtuustossa.

Kesäkuussa järjestettävien kuntavaalien jälkeen saamme myös uuden valtuuston. Sote-uudistus vaikuttaa toteutuessaan kuntien toimintaympäristöön. Lähellä toisiaan tapahtuvat muutokset päätöksenteossa ja lainsäädännössä avaavat riskien lisäksi uusia mahdollisuuksia Valkeakosken tulevaisuudelle.

Elinkeinorakenteen muutos on ollut viime vuosikymmeninä voimakasta. 2000-luvun alulla alkanut myönteinen väkiluvun kasvu on viime vuosina yskähdellyt. Työpaikkoja on menetetty, mutta myös uutta yritystoimintaa on syntynyt. Pirkanmaan Portti oli rohkea avaus. Vaikka alueen varaustilanne on kehittynyt odotettua hitaammin, niin periksi ei ole syytä antaa. Alue täyttyy, kun myyntityötä jaksetaan tehdä.

1990-luvulla kaavoitettiin Juusonrannan asuinalue. Valkeakosken Sanomien mielipidekirjoituksessa hanketta arvosteltiin ja epäiltiin, että se jää tyhjäksi. On uskallettava katsoa viittä vuotta pidemmälle tulevaisuuteen.

Valkeakosken sijainti lähellä Tamperetta kasvavalla Pirkanmaalla on vahvuus ja mahdollisuus. Kaupunkimainen keskusta, hyvät palvelut sekä Tampereen seutua edullisemmat asuntohinnat ovat etumme.

Asuntomessut järjestettiin Lintulassa 2009 ja talonäyttely 2017. Vastaavaa aktiivisuutta tarvitaan myös jatkossa. Loma-asuntomessuja kannattaa harkita yhtenä tulevaisuuden vaihtoehtona. Edelliset järjestettiin vuonna 2014 Kalajoella. Tällä hetkellä loma-asuntomessuja ei ole suunnitteilla, mutta Osuuskunta Suomen Asuntomessut on valmis keskustelemaan uusista kohteista. Tarvitaan yhteinen toimintamalli, teema ja vesistöä. Etätyön lisääntyessä teema saattaisi löytyä Valkeakoskelta, joka on riittävän lähellä Tamperetta ja pääkaupunkiseutua. Korona on muuttanut suhtautumistamme etätyöhön ja vapaa-aikaan.

Valkeakoskella on mahdollisuus rytminmuutokseen uuden kaupunginvaltuuston ja kaupunginjohtajan aloittaessa. Asioita ei tapahdu – niitä tehdään.

Pauli Kiuru (kok)
Valtuutettu, kansanedustaja

Mikko Franssila (kok)
Valtuutettu, valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kuva: Pauli Kiuru, Roukon yhtenäiskoulu.