Tiedote: Ajankohtaiskeskustelu kulttuurista 27.10.2017

Kansanedustajat haluavat ajankohtaiskeskustelun kulttuurin merkityksestä ja tulevaisuudesta

Pauli Kiuru (kok.), Pia Viitanen (sd.) ja 113 muuta kansanedustajaa ovat allekirjoittaneet keskustelualoitteen suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Kansanedustajat ehdottavat aloitteessaan, että eduskunta kävisi Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi perusteellisen keskustelun suomalaisesta kulttuurista. Allekirjoittajia on kaikista eduskuntapuolueista.

”Kulttuuri yhdistää ihmisiä. Kulttuuri on itseisarvo, joka heijastelee historiallista kerroksellisuutta ja ihmisyyden syvintä olemusta.  Tarvitsemme kulttuuria tunteaksemme merkityksellisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Suomen juhlavuoden kunniaksi olisi arvokasta käydä perusteellinen eduskuntakeskustelu suomalaisesta kulttuurista ja sen tulevaisuudesta”, sanoo Pauli Kiuru.

”Kulttuuri ja taide lisäävät yhteiskunnan ja yksittäisten ihmisten hyvinvointia ja elinvoimaa. Kaikilla pitää olla mahdollisuus päästä siihen osallisiksi ja olla luova. Kulttuurilla on myös merkittävä rooli työllisyyden edistäjänä ja kasvun mahdollistajana. On viisasta turvata kulttuurin ja taiteen resurssit. Nämä satsaukset potkivat itsensä monin verroin takaisin”, sanoo Pia Viitanen.

Kansanedustajat perustelevat aloitetta myös sillä, että kulttuuriasiat nousevat valitettavan harvoin perusteellisten keskustelujen aiheeksi eduskunnassa. Suomen juhlavuoden kunniaksi käytävä keskustelu suomalaisesta kulttuurista voisi olla oiva paikka käydä arvokasta ja kunnioittavaa keskustelua.

”Jokaisella meistä on varmasti omanlaisensa käsitykset siitä, mitä kulttuuri on. Olisi upea Suomi 100-teko, että eduskunta kävisi syvällisen pohdinnan siitä, mitä kulttuuri voisi seuraavan vuosisadan Suomessa olla”, sanovat kansanedustajat.

Kansanedustaja voi tehdä puhemiesneuvostolle ehdotuksen, että täysistunnossa käydään keskustelu tietystä ajankohtaisesta asiasta. Ajankohtaiskeskustelun järjestämisestä päättää puhemiesneuvosto. Puheenvuorojen myöntämisessä voidaan poiketa siitä, mitä 50 §:ssä säädetään. Kun puhemies katsoo keskustelun riittävän, hän toteaa sen päättyneeksi.

Lisätiedot:

Pauli Kiuru

puh. 040 540 6937

Pia Viitanen

puh. 050 511 3039