Valkeakosken Sanomat 18.3.2019

Laillinen vaikuttaminen toimii - myös mieltään saa osoittaa 

Keijo Isokallio otti kantaa vaikuttamiseen (VS 11.3.) Kiitos Keijo aktiivisuudestasi ympäristöasioissa. Tavoitteemme on yhteinen - toimia ympäristön ja luontoarvojen puolesta. Arvostan työtäsi. Olet ollut monesti yhteydessä myös eduskuntaan.

Yksi ero meillä  kuitenkin on, ja se liittyy vaikuttamiseen. Demokraattisessa ja avoimessa yhteiskunnassa luotan lailliseen vaikuttamiseen. Meillä on sananvapaus, kokoontumisvapaus, mielipiteenvapaus, luotettava vaalijärjestelmä, toimiva ja moniarvoinen media, riippumaton oikeuslaitos, oikeus osoittaa mieltään sekä lukuinen joukko muita oikeuksia. Ymmärrän "niskuroinnin" valtioissa, joissa normaalit länsimaisen yhteiskunnan vaikuttamisen keinot on riistetty.

Jos laittoman vaikuttamisen tielle lähtee, siirtyy raja harmaalle alueelle. On syytä etukäteen miettiä, mikä on seuraava askel. Vaara on, että vaikuttamisen keinot kovenevat. Paluu normaalin on aina vaikeaa. Laittomuudet voivat kohdistua myös yksityisomaisuuteen ja henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

Otan pari esimerkkiä. Tavase-tekopohjavesihanke herätti paljon keskustelua. Valkeakoski päätti erota hankkeesta. Päätös tehtiin laillisessa järjestyksessä kaupunginvaltuustossa. Kansalaisvaikuttaminen tapahtui taustalla  asiallisesti.

Kansallispuistojen kunto ja korjausvelka on herättänyt aiheellista huolta. Vaikuttaminen asian korjaamiseksi tapahtui sivistyneesti.

Valtiovarainvaliokunnassa lisäsimme joulukuussa 2018 kansallispuistoille ja muille luontokohteille rahoitusta yli 3,7 miljoonaa euroa. Yli kymmenen kansallispuistoa sai lisärahoitusta. Pitkospuita ja opasteita uusitaan, siltoja korjataan sekä autiotupia ehostetaan. Helvetinjärven kansallispuistolle osoitettiin lisää 150 000 euroa ja Seitsemiselle 300 000 euroa. Pirkanmaan kohteet laitetaan tänä vuonna kuntoon.

Kokemukset kaksi vaalikautta sitten tehdyn kaivoslain puutteista ovat selviä. Lakia pitää korjata ja valvontaa tehostaa. Epäkohtia ja tehtyjä virheitä ei ole syytä puolustella. Asia on varmasti seuraavassa hallitusohjelmassa vaalien tuloksesta ja hallituksen kokoonpanosta riippumatta. Ympäristöarvot on huomioitava nykyistä paremmin.
 
Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja
Ympäristö- ja valtiovarainvaliokunta, jäsen