MIELIPIDE: 9-tie on saatava nelikaistaiseksi välillä Tampere-Orivesi (2.3.2023)


Ysitie on saatava nelikaistaiseksi välillä Tampere – Orivesi

Ysitien vaikutusalueella asuu yli miljoona ihmistä. Tie yhdistää viisi yliopistokaupunkia sekä joukon seutukaupunkeja ja kuntia. Merkittävä osa kansantuotteestamme syntyy reitin piirissä.

Pirkanmaalle Ysitie on keskeinen liikenneväylä, joka yhdistää maakuntamme niin Turun kuin Jyväskylän suuntaan sekä siitä edelleen Kuopioon ja Joensuuhun. Tien liikennemäärät ovat kasvaneet, ja erityisesti Tampereen ja Oriveden väli on erittäin vilkasliikenteinen. Kaksikaistaisista teistä se on Suomen vilkkain, mikä ei voi olla heijastumatta liikenneturvallisuuteen ja ajomukavuuteen.

Ysitietä on tarkasteltava koko Suomen edun lisäksi Pirkanmaan sisäisen työmatka- ja tavaraliikenteen näkökulmista. Mielestämme Tampere – Orivesi välin saaminen nelikaistaiseksi mahdollisimman nopeasti on Pirkanmaan tiehankkeista tällä hetkellä tärkein tavoite. Sen on oltava valtion väyläverkon investointiohjelmassa kärkihankkeiden joukossa.

Valtion taloudessa ei ole uusille isoille liikenneinvestoinneille juurikaan liikkumatilaa. Sen vuoksi pääpaino on oltava nykyisen liikenneverkon korjausvelan hoitamisessa sekä olemassa olevien yhteysvälien parantamisessa käyttäjämääriä vastaavalle tasolle.

Alkavan vaalikauden uuteen hallitusohjelmaan on saatava asiasta kirjaus. Se voisi kiteytettynä olla seuraava: ”Rahoituspäätökset Valtatie 9:n korjaamiseksi pääväylätasoiseksi väyläksi on tehtävä tulevalla hallituskaudella. Tampere – Orivesi väli rakennetaan nelikaistaiseksi.”

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja

Arto Pirttilahti (kesk)
Kansanedustaja