MIELIPIDE: Jotain olennaista elämästä nyt puuttuu (Aamulehti 20.2.2021)

Kulttuurin terveydelle myönteiset vaikutukset ovat tieteellisesti todistettuja

”Elävä kulttuuri muodostaa sivistysyhteiskunnan itseisarvoisen perustan, vahvistaa demokratiaa ja sananvapautta. Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen tuotanto- ja palvelusektorit ovat työvoimavaltaisia ja ne kasvavat edelleen.” Hallitusohjelman kirjaus on alkuosaltaan tosi ja ajankohtainen. Koronatilanteen vuoksi kasvu on kuitenkin vaihtunut lomautuksiksi ja työttömyydeksi. Yleisö- ja kokoontumisrajoitukset ovat vieneet toimintaedellytykset alalta lähes kokonaan. Sama koskee myös urheilua.

Valmistelin vuonna 2017 keskustelualoitetta täysistunnolle yhdessä edustajakollega Pia Viitasen (sd.) kanssa suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Aloitteemme allekirjoitti yli 100 kansanedustajaa puoluerajat ylittäen, mikä oli myös tavoitteemme. Halusimme yhdistää edustajat yhteisen ja tärkeän asian taakse. Ajankohtaiskeskustelu pidettiin täysistunnossa maaliskuussa 2018.

Kulttuuri ja urheilu lisäävät vuorovaikutusta ja tarjoavat mahdollisuuden virkistäytymiseen sekä palautumiseen. Toisaalta ne vähentävät yksinäisyydentunnetta ja merkityksettömyyttä. Kulttuurin terveydelle myönteiset vaikutukset ovat tieteellisesti todistettuja. Tieteellisen tiedon voi jokainen meistä vahvistaa omilla tuoreilla kokemuksillaan ja tuntemuksillaan.

Jotakin olennaista elämästämme nyt puuttuu. Koronakokemusten jälkeen voi sanoa, että ajankohtaiskeskustelulle olisi nyt parempi hetki. Syvyyttä ja omakohtaista näkemystä on tullut varmasti kaikille lisää.

Poikkeukselliset ajat ovat konkretisoineet suomalaisille kulttuurin, urheilun ja koko tapahtuma-alan merkityksen. Elämä ilman kulttuuria, urheilua ja tapahtumia latistuu helposti pelkäksi hallinnoksi ja selviämiseksi. Kansalaiset ovat ymmärrettävästi väsyneitä ja tuskastuneita tilanteeseen, joka on kestänyt jo lähes vuoden. 

Hallitus on valmistelemassa tapahtuma- ja kulttuurialalle tapahtumatakuuta. Tuska tilanteesta on ollut olemassa jo pitkään. Nyt alkaa olla viimeinen hetki tilanteen pelastamiseksi. Alan yritysten liikevaihdot ovat pudonneet 80 – 95 %:a viimeisen kymmenen kuukauden aikana. Kulttuurialan freelancerit ovat erityisen suuressa hädässä.

Alan selviämistä on syytä tukea. Pirkanmaa olisi kovin erilainen, jos meillä ei olisi toivoa kesäteattereista, festivaaleista, urheilukilpailuista, otteluista sekä muista elämäämme rikastuttavista tilaisuuksista.

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja