Pauli Kiuru, Ari Nieminen, AL 4.3.2018

Tavaselle lisärahaa kyseenalaisin keinoin

Tekopohjavesiyhtiö Tavase Oy on osakeannilla korottamassa osakepääomaansa 700 000 eurolla, millä on tarkoitus rahoittaa vuosien 2018 ja 2019 toimintaa. Tämä on osakassopimuksen vastaista, koska sen mukaan osakepääomaa korotetaan aikaisintaan, kun investointien rahoitustarve on selvillä. Koska lupapäätöstä rakentamiselle ei ole, niin investointien rahoitustarve ei ole selvillä. Tämä ilmenee myös Tampereen kaupunginhallituksen päätöksestä (28.11.2011).

Osakassopimuksen mukaan osakkaat sitoutuvat yhtiökokouksissa toimimaan sopimuksen toteuttamisen edellyttämällä tavalla. Osakkaat sitoutuvat huolehtimaan siitä, ettei virheellistä päätöstä panna täytäntöön. Miksi näin ei toimita?

Akaan Seutu otsikoi, että Tampereen pelko sai Akaan mukaan Tavasen osakepääoman korottamiseen. Akaassa kaupunginhallitus oli 10-1 korottamista vastaan, mutta valtuusto päätti toisin. Valtuuston kokouksessa asiasta alustanut Tavase Oy:n toimitusjohtaja Petri Jokela totesi, että Tampereen kaupunki haluaa tavalla tai toisella muut osakkaat keventämään Tampereen vastuita. Kaupunginjohtajan lukema Tampereen liiketoiminta- ja rahoitusjohtajan sähköposti kruunasi pelottelun. Vastaan äänestäneen valtuutettu Jukka Salmisen mukaan jätettiin kertomatta, että Tavasen oma pääoma laski alle 50 %, mikä lain mukaan edellyttää toimenpiteitä yhtiöltä.

Tampereen vesihuollon johtopaikat on täytetty Tavase Oy:n johtohenkilöillä. Tampereen Veden toimitusjohtajan Pekka Pesosen yllättäen irtisanouduttua uudeksi määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi valittiin Tavase Oy:n toimitusjohtaja Jokela. Jokelaa tehtävään esitti Tampereen Veden johtokunnan puheenjohtaja Esa Kanerva, joka on Tavase Oy:n hallituksen jäsen. Vasta viime vuonna kerättiin 6 miljoonaa euroa Tavasen velkojen anteeksiantamiseksi ja nyt on taas uusi rahoitusjärjestely käynnissä.

Sopimuksen vastainen toiminta, naapurikunnan valtuuston julkinen painostus ja johdon kaksoisroolit eivät anna hyvää kuvaa nykyisestä toimintamallista.

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja

Ari Nieminen
Diplomi-insinööri