Valkeakosken Sanomat 8.4.2015

Luotijunayhteys Helsinkiin - seuraava kansallinen hanke Pirkanmaan ja pääkaupunkiseudun eduksi

Suomalaisen päätöksenteon pääkaupunkikeskeisyys lähentelee pahimmillaan maakuntarasismia. Valtion pitäisi olla rahoituspäätöksissään tasapuolisempi. Asumiskulut Helsingissä ovat karkaamassa jo keskituloisiltakin palkansaajilta ylimitoitetuiksi. Työvoima- ja asuntomarkkinat vääristyvät. Silti palveluja keskitetään pääkaupunkiseudulle esimerkkinä aluelennonjohdon siirtohanke.

Pirkanmaa on Suomen kakkosmaakuntana jäänyt monessa asiassa väliinputoajaksi pääkaupunkiseudun ja taantuvien maakuntien puristuksessa. Valtio osallistuu esimerkiksi Olympiastadionin peruskorjaukseen ja Helsingin lastensairaalahankkeeseen.  Molemmat ovat toki kannatettavia. Tasapuolisuuden hengessä olisi kuitenkin huomioitava Tampereen (Tays) lastensairaala ja esimerkiksi Keskusareena, joka palvelisi koko Suomen urheilu- ja kulttuurielämää.

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan symboliksi rakennetaan Helsingin keskustakirjasto. Valtio maksaa kuluista kolmanneksen eli 30 miljoonaa euroa. Pirkanmaan ja esimerkiksi Varsinais-Suomen on tiivistettävä yhteistyötään, jotta jatkossa vastaavia kansallisesti merkittäviä projekteja saadaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.  Seuraava kansallinen hanke voisi perustellusti olla Tampereen ja Helsingin välinen luotijunayhteys.

 

Pauli Kiuru (kok.)
Kansanedustaja

 Julkaistu myös:
Lempäälän-Vesilahden Sanomat 9.4.2015