Aamulehti 29.10.2018

Liikunta-alan yrittäminen kasvaa - alv-saatava yhtenäiseksi

Liikuntapoliittinen selonteko on tulossa eduskunnan käsittelyyn. Alkuperäisen suunnitelman mukaan se piti antaa jo kevätistuntokaudella. Näkemyserot muutaman ministerin välillä viivästyttivät käytännössä valmiin paperin julkaisua. Politiikassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Politiikan ja liikunnan yhdistelmästä syntyy liikuntapolitiikkaa. Valtioneuvosto on nyt hyväksynyt eduskunnalle annettavan 55–sivuisen selonteon.

Suomen historian ensimmäistä liikuntapoliittista selontekoa ruoditaan sekä täysistunnossa että valiokunnissa. Linjaukset vaikuttavat myös vaalien jälkeen hyväksyttävään hallitusohjelmaan ja sitä kautta tulevaan lainsäädäntöön.

Vähäisen liikunnan, runsaan istumisen ja huonon fyysisen kunnon kustannukset yhteiskunnalle ovat vuodessa 3,2 - 7,5 miljardia euroa. Liikunnan hyödyt voidaan osoittaa useiden kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Liikuntatottumukset alkavat muovautua jo kolmen ikävuoden kohdalla. Vain kolmasosa lapsista liikkuu riittävästi. Ikääntyvän ihmisen toimintakyvyn säilyttämisessä liikunnalla on tärkeä rooli. Puhumme merkittävistä taloudellista arvoista, vaikka harva onneksi ajattelee omaa liikuntaansa taloudellisen näkökulman valossa. Liikunta sinänsä on itseisarvo ja ilo, jota harva haluaa omassa elämässään välineellistää eurojen kautta.

Selonteko sisältää toimenpide-ehdotuksia liikkumattomuuden yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen vähentämisestä, liikuntapaikkarakentamisesta, huippu-urheilusta sekä kansalaistoiminnasta. Liikuntapolitiikan tärkeimpinä alueina pidetään seuratoiminnan ja liikuntapaikkarakentamisen tukemista. Huippu-urheilun tukeminen jakaa eniten mielipiteitä. Kuitenkin 75 % suomalaisista pitää tärkeänä urheilijoiden kansainvälistä menestystä.

Yksi näkökulma liittyy liikunta-alan yrittämiseen. Liikuntapalveluiden arvonlisäverokantoja on selonteon mukaan yhtenäistettävä. Ongelma on ollut tiedossa, mutta nyt se on vihdoinkin käsiteltävä ja ratkaistava. Verotuksen tulee olla helpommin tulkittavissa ja tasoltaan liikuntaan kannustava. Liikuntayrittäjyys on kasvussa. Arviolta 5 000 yritystä toimii liikunta-alalla. Ne työllistävät yli 15 000 henkilöä.


Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja