Aamulehti 15.3.2016

Maatalouden merkitys kasvaa

Valtiovarainvaliokunta sai selvityksen syksyn talousarviokäsittelyssä Maaseutuviraston tietojärjestelmäongelmista ja tukien maksatuksesta. Lisäsimme valiokunnassa momentille 400 000 euroa, jotta asiat saataisiin ratkaistua ja tuet maksettua ajallaan. Ongelma siis tiedetään myös eduskunnassa.

Tilanne ei ole vieläkään hallinnassa. On kohtuutonta, että yksi väestöryhmä joutuu suuriin vaikeuksiin hallinnollisten puutteiden vuoksi. Miten isot palkansaajaryhmät reagoisivat, jos palkat tulisivat kuukausia myöhässä? Traktorimarssin viesti oli aiheellinen ja oikeutettu muistutus. Ministeri Tiilikainen on nyt ottanut tilanteen käsiohjaukseen.

Maailman väestön arvioidaan kasvavan yli kahdella miljardilla hengellä vuoteen 2050 mennessä. Ruuan kysyntä lisääntyy jopa 50 prosenttia. Kulutustottumusten muutos vaikuttaa toisena päätrendinä.  Ilmastonmuutoksen ja eroosion myötä tuotannon alueelliset erot polarisoituvat.

Kotimainen tuotanto on tärkeää työllisyyden, huoltovarmuuden ja kasvavan kysynnän vuoksi. Ennustan, että suomalainen maatalous kokee valtavan renessanssin tulevina vuosikymmeninä. Toivottavasti meillä on maatalousyrittäjiä vielä silloin vastaamassa muuttuneisiin olosuhteisiin.


Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja