Pauli Kiuru, AL 18.4.15

 Tavase tamperelaisten kukkarolla


Tavase Oy:n hallitus on lähettänyt omistajakunnilleen erikoisen tiedustelun. Yhtiö kysyy, vaarantaako Valkeakosken kaupungin investointipäätös pintavesilaitokseen sekä irtautumispäätös tekopohjavesiyhtiöstä Tavase Oy:n osakassopimuksen toteutumisen. Tiedustelun todellisia motiiveja on vaikea ymmärtää.

Tampereen demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja ja apulaispormestari Pekka Salmi kertoi Aamulehdessä (16.10.14), että Tampereen pitää luopua Tavase-hankkeesta. Myös virkamiesjohdosta on tihkunut samansuuntaisia näkemyksiä.  Hankkeeseen on haaskattu jo 6 miljoonaa euroa. Toivottavasti konsulttipiikki sulkeutuu viimeistään aluehallintoviraston kielteiseen lupapäätökseen kesäkuussa.

Toteutuessaan Tavase tuhoaisi valtakunnallisesti arvokkaita harjuja, luonnonsuojelu- ja Natura-alueita sekä Vehoniemen kulttuurimaisemaa. Nämä alueet ovat myös tamperelaisten virkistysalueita. Pälkäne on ollut tilanteessa suurin kärsijä. Kunta ei ole yhtiön osakas. Se on kuitenkin joutunut taistelemaan kuntalaistensa, elinkeinoelämänsä ja ympäristöarvojen puolesta yhtiötä vastaan.

Tavase Oy yrittää estää kuntia toteuttamasta omia toimivia ratkaisujaan vedenhankinnassa. Montako yritystä on jättänyt investoinnit tekemättä Pirkanmaalle, kun ”Tavase-asiantuntijat” sekä kalliit konsultit ovat pelotelleet veden laadun epävarmuuksista, haju- ja makuhaitoista sekä ydinsodan vaaroista.

 Julkaistu: Aamulehti 18.4.2015