Mielipide: Tampere alkaa vähitellen tuskastua Tavaseen (Aamulehti 19.9.2020)

Tampere alkaa vähitellen tuskastua Tavaseen

Tiukassa taloudellisessa tilanteessa veronmaksajien rahat on kohdistettava peruspalvelujen ylläpitämiseen sekä aidosti tuottaviin ja työllistäviin tulevaisuusinvestointeihin.

Tavase-tekopohjavesihankeen yleissuunnitelma laadittiin vuonna 1993. Kuntien yhdessä omistama Tavase Oy perustettiin 2002. Vesihuollon kannalta hanke on tarpeeton. Ympäristön näkökulmasta se olisi toteutuessaan haitallinen. Hallinto, tutkimukset ja lupaprosessi kuluttavat veroeuroja vuosi vuoden perään. Hankkeen uskottavuus on kadonnut jo vuosia sitten.

Valkeakoski ei ole enää yhtiön osakas. Kangasalan valtuusto päätti 2012 aloittaa neuvottelut yhtiöstä irtautumiseksi. Pattitilanteen vuoksi asia ei ole edennyt. Tampere on yhtiön suurin osakas, ja sen linjauksilla on ratkaiseva merkitys kulukierteen katkaisemisessa.

Tampereen kaupunginhallituksen konsernijaosto pyysi joulukuussa 2019 Tampereen Vesi Liikelaitokselta pitkän tähtäimen suunnitelman vesiliiketoiminnan järjestämisestä ja toiminnan vaatimista investoinneista siten, että Tavase Oy toteutuu ja siten, että Tavase Oy ei toteudu. Suunnitelman palauttamiselle on annettu jatkoaikaa, joka päättyy syyskuun 30. päivänä.

Konsernijaoston pyyntöä voi pitää vahvana signaalina siitä, että myös Tampereen päättäjät alkavat tuskastua tekopohjavesihankkeeseen. Epävarman lupaprosessin päättymiseen Tavasen eduksi ei riitä enää uskoa. Moni päättäjä on myös sanonut, että vaikka luvat olisivat kunnossa, niin investointipäätöstä rakentamisesta ei edes tehtäisi.

Eduskunnan täysistunnossa käsitellään torstaina 17. syyskuuta kansalaisaloitetta vesihuollon yksityistämisen estämisestä. Vaikka Tavase Oy:n osakkeet ovat kuntien omistuksessa, niin tulevaisuus herättää kuitenkin aiheellista huolta. Tekopohjavesihankkeen lopettaminen poistaisi tämän epävarmuuden.

Pauli Kiuru (kok)
Kansanedustaja