Pauli Kiuru, VS 7.9.15

 Nyt on Tavasea koskevan lopullisen päätöksen aika

Aluehallintovirasto hylkäsi kesäkuussa Tavase Oy:n tekopohjavesilaitoksen rakentamista koskevan hakemuksen. Yllättävää ei ollut päätöksen sisältö. Yllättävää on sen sijaan ollut se keskustelu, mitä Tampereen kaupungin poliittisten päättäjien ja virkamiesten keskuudessa tunnutaan käyvän.

Keskeinen huoli Tampereen kaupungin hallintoelimissä näyttää olevan, että aluehallintoviraston päätöksen seurauksena Tampere joutuisi kirjaamaan alas oman pääoman sijoituksensa Tavasessa, ja lisäksi kirjaamaan luottotappion lainasaamisistaan. Tavasen osalta taas jouduttaneen tilanteeseen, jossa oma pääoma on kokonaan syöty, ja yhtiö on kypsä suoritustilaan. Asia on kieltämättä kiusallinen, ja entistä kiusallisemmaksi se muuttuu asian pitkittyessä.  Tuntuu siltä, että osa Tampereen kaupungin päättäjistä haluaa katsoa Tavase-asian valituksin loppuun kirjanpidollisen kikkailun ja periaatteen vuoksi.

Nyt on todellisen päätöksenteon aika. Aiotaanko jopa 100 miljoonaa euroa maksava turhake toteuttaa vastoin kaikkien osakasakuntien tahtoa? Yritetäänkö Tavasesta hyvin perustein eroon haluavat Kangasala ja Valkeakoski sitoa edelleen yhtiöön aikansa eläneen ja oikeudellisesti vähintäänkin kyseenalaisen osakassopimuksen avulla. 

Veronmaksajien varoja ei tule enää käyttää Tavaseen, vaan resurssit pitää suunnata tuottavampiin kohteisiin. Hyviä ja kannatettavia hankkeita Tampereella riittää.

Pauli Kiuru (kok.)
Kansanedustaja