MIELIPIDE: Akaalla on edessä valoisa tulevaisuus (Akaan Seutu 28.12.2022)


Akaalla on edessä valoisa tulevaisuus

Kuntaliitokset ovat isoja muutoksia, joiden edut konkretisoituvat vuosikymmenien kuluessa. Niihin sisältyy myös ymmärrettävää kitkaa ja jopa muutosvastarintaa. Ihmisten identiteetille kotipaikkakunta on keskeinen muuttuja. Vaikka koti pysyisi samassa paikassa, niin kunnan nimen vaihtuminen ja hallinnon uusien rakenteiden sulattelu vie aikansa. Yksi sukupolvi on siinä tarkastelussa lyhyt aika. Uskon, että tehdyt päätökset Toijalan, Viialan ja Kylmäkosken osalta kestävät kriittisen tarkastelun myös tulevaisuudessa.

Helsinki-Tampere välisen rautatieyhteyden tulevaisuudesta on olemassa kaksi päävaihtoehtoa. Nykyisen pääradan kehittäminen vastaa nopean liikkumisen ja raidekapasiteetin kasvattamisen tarpeisiin nopealla aikavälillä parhaiten. Ratkaisu olisi myös Akaan kannalta toivottava. Suomen liikenneverkostossa on kasvava korjausvelka. Maanteiden ja rautateiden kunnossa on merkittäviä puutteita, jotka osin vain pahenevat. Täysin uusi ratayhteys olisi yli-investointi. Säästyneille rahoille löytyy kyllä käyttöä nykyisen liikenneverkoston ylläpitämisessä ja korjausvelan kiinni kuromisessa.

Rautatieaseman vireen nousseet kaksi kerrostaloa ovat erinomainen esimerkki paikallisesta yrittäjyydestä ja rohkeudesta.  Niiden sijainti ei voisi olla parempi lähellä rautatieasemaa. Juuri näin pitää kaavoittaa ja rakentaa liikenneyhteydet huomioiden.

Moottorien valmistumiseen vuonna 2000 liittyi paljon odotuksia. On tyypillistä, että ne ovat tämän kaltaisia hankkeissa usein lyhyellä aikavälillä ylimitoitettuja. Tarkastelujaksoksi on hyvä ottaa vuosien sijaan vuosikymmenet. Tuloksia tulee koko ajan ja vauhti todennäköisesti kiihtyy tulevaisuudessa. Esimerkiksi Lidl on aloittamassa toimintansa moottoritien varressa vuoden 2024 alussa. Yritysten sijoittuminen houkuttelee läheisyyteen myös uusia yrityksiä ja samalla työpaikkoja.

Akaa on kolmen kärkiehdokkaan joukossa Postin uuden logistiikkakeskuksen paikaksi. Päätökseen vaikuttavat luonnollisesti toimivat liikenneyhteydet sekä kestävän kehityksen näkökulma. Akaa on ollut hankkeen edistämisessä aktiivinen. Posti tehnee päätökset aikaisintaan vuonna 2023.

Sataman kehittäminen on ottanut rohkeita askeleita eteenpäin. Pirkanmaan kansanedustajien vierailu Akaassa lokakuussa 2021 alkoi sataman alueelta, missä kaupunginjohtaja Antti Peltolan johdolla kerrottiin jo tehdyistä ja tulevista suunnitelmista. Paljon on muuttunut vuodesta 1985, jolloin kilpailin alueella elämäni ensimmäisen triathlonin. Samalla vierailulla tutustuimme myös uuteen hyvinvointikeskukseen, kävimme yritysvierailulla TKM TTT Finland Oy:ssä sekä teimme kiertoajelun uudella raakapuuterminaalilla. Lopuksi kävimme Daytona Circuit Akaan moottoriradalla.

Akaa-Areenan valmistuminen ja sijainti Viialan puolella kertoo halusta kehittää kunnan eri osia myös jatkossa. Akaa-Volleyn menestyminen vahvistaa akaalaista identiteettiä, ja halli tarjoaa pelaajille ja yleisölle upeat olosuhteet. Sportti yhdistää kuntalaisia paikallisesti vastaavalla tavalla kuin suomalaisten menestyminen esimerkiksi olympialaisissa yhdistää suomalaisia valtakunnallisesti.

Akaan kaupunki on ryhtynyt selvittämään yhdessä Suomen Asuntomessujen kanssa mahdollisuutta järjestää asuntomessut Akaassa. Toteutuessaan messuhanke yhdistää kuntalaisia ison tavoitteen ja ponnistuksen taakse. Samalla se tarjoaa työpaikkoja sekä mahdollisuuden väkiluvun kasvattamiseen. Potentiaalia on runsaasti.

Kunnan edunvalvonta suuntautuu moniin eri suuntiin ja aktiivisia toimijoita on useita. Akaan luottamushenkilöt, elinkeinopalvelut sekä yritykset ovat säännöllisesti yhteydessä myös eduskuntaan. Kaupunginjohtaja Antti Peltola on Pirkanmaan kuntajohtajista yksi aktiivisimmista. Vain pitkäjänteinen työ tuottaa tuloksia.

Pauli Kiuru (kok.)
Kansanedustaja

Akaasta on hyvät yhteydet Tampereelle ja Helsinkiin. Kuva: Birgitta Myllymäki.