EDUSKUNTAPUHE LAKIALOITTEESTANI: Työelämän ikäsyrjintä on saatava loppumaan (29.4.2025)
29.4.2025
Arvoisa rouva puhemies
Helsingin Sanomat kirjoitti viime syksynä 16. marraskuuta erikoisesta tapauksesta. 68-vuotias kunnallisneuvos ja Pellon eläköitynyt kunnanjohtaja Eero Ylitalo päätti hakea Kyyjärven kunnanjohtajaksi.
Ikänsä vuoksi häntä ei olisi voitu kuitenkaan valita virkaan. Lakiin kirjattua eroamisikää pidetään uudelle työnhakijalle kelpoisuusiän ylärajana.
Uudeksi työntekijäksi julkiselle puolelle ei siis voida valita, jos henkilö on saavuttanut laissa määritellyn eroamisiän. Ei, vaikka molemmat osapuolet näin haluaisivat. Samassa virassa määräaikaisesti jatkaminen on kuitenkin yhteisesti sopien mahdollista. Tämä asettaa työnhakijat eriarvoiseen asemaan.
Eihän tässä ole oikein järkeä.
Arvoisa puhemies
Monet eläke- ja eroamisiän saavuttaneet kokevat terveytensä, voimiensa ja motivaationsa sellaisiksi, että he haluaisivat jatkaa työuraansa nykyisen tai toisen työantajan palveluksessa. Pitkän osaamisen ja kokemuksen hyödyntäminen on mielekästä sekä omasta että yhteiskunnan näkökulmista.
Viranhaltijoilla ja virkamiehillä on nykyisin rajatummat mahdollisuudet jatkaa työuraansa verrattuna yksityisen sektorin työntekijöihin. On myös hyvä muistaa, että kunnissa ja kaupungeissa johtajaksi voidaan valita pormestari, jolle ei ole asetettu yläikärajaa eroamiselle tai kelpoisuudelle.
Pormestari tekee käytännössä samaa vaativaa johtamistyötä kuin kunnan- tai kaupunginjohtaja. Yläikärajoja ei ole määritelty myöskään esimerkiksi pääministerille tai presidentille.
Tavoite työurien pidentämisestä on laajasti hyväksytty. Asiasta on mainintoja myös eri hallitusohjelmissa nykyiseltä ja edellisiltä vaalikausilta. Julkisen talouden kestävyys, huoltosuhde ja eläkejärjestelmän kantokyky ovat yleisesti käytettyjä ja hyväksyttäviä perusteluja pidemmille työurille.
Arvoisa puhemies
Tässä aloitteessa esitetään lakia kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta ja valtion virkamieslakia muutettaviksi siten, että niin sanotun eroamisiän ylittäneetkin voitaisiin kaikissa tilanteissa ottaa määräaikaiseen virkasuhteeseen.
Ehdotetuilla muutoksilla ei ole vaikutusta eläkeiän alkamisen ajankohtiin. Lakimuutokset eivät velvoittaisi jatkamaan virkasuhdetta eläkeiän eivätkä varsinkaan eroamisiän jälkeen, mutta ne antaisivat siihen nykyistä joustavammat ja tasa-arvoisemmat mahdollisuudet.
Se olisi sekä työntekijän, työnantajan että yhteiskunnan edun mukaista. Vastaisuudessakin virkasuhteen jatkaminen perustuisi osapuolten keskinäiseen sopimukseen.
Muutos vähentäisi myös tarpeetonta byrokratiaa.
Arvoisa puhemies
Lakialoitteeni koskee työelämän ikäsyrjintää yhdestä kapeasta näkökulmasta. Työelämän ikäsyrjintä on kokonaisuudessaan laaja ja viheliäinen ongelma. Lakimuutoksien lisäksi tarvitaan asenteiden muuttamista.
Työnantajat niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla voivat poistaa ikäsyrjintää myös vapaaehtoisilla päätöksillään.
Suomalainen ikäsertifikaattihanke on edennyt pilottivaiheeseen. Vapaaehtoisuuteen perustuva ikäsertifikaatti korostaa mukaan hyväksyttyjen työantajien vastuullisuutta henkilöstöpolitiikassaan. Ikäsertifikaattia on vienyt sinnikkäästi eteenpäin toimittaja ja yrittäjä Ira Hammermann työryhmänsä kanssa, jossa olen saanut olla mukana.
Kansainväliset kokemukset ikäsertifioinnista osoittavat, että ikäsertifioitujen organisaatioiden veto- ja pitovoima kasvavat niin työntekijöillä, asiakkailla sekä muilla sidosryhmillä. Mukaan haluavat organisaatiot löytävät lisätietoa osoitteesta ikasertifikaatti.fi.
Toinen kannustava esimerkki on Reetta Rajalan aloittama 55 Rise and Shine -liike. Se on nostanut ikäsyrjinnän näkyvästi keskusteluun. Liike on sitoutunut poistamaan yli 55-vuotiaiden työllistymisen esteitä ja muuttamaan asenteita kokeneita työntekijöitä kohtaan myönteisemmiksi. Liikkeestä löytyy lisätietoa osoitteesta 55riseandshine.fi.
Selvityshenkilö Jari Lindströmin tuoreessa Konkarit töihin -loppuraportissa on esitelty keinoja torjua työelämän ikäsyrjintää ja poistaa iäkkäämpien henkilöiden työllistymisen esteitä. Toivon suosituksien etenevän kokeiluihin ja lainsäädäntöön.
Arvoisa puhemies
Työelämän ikäsyrjintä on poistettava.
