Ministeri Kaikkonen - sisäilmamotissa siirrytty puolustuksesta hyökkäykseen. Vastaus tyydyttää kansanedustaja Pauli Kiurua

16.1.2020Ministeri Kaikkonen - sisäilmamotissa siirrytty puolustuksesta hyökkäykseen
Vastaus tyydyttää kansanedustaja Pauli Kiurua

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok) ja kahdeksan muuta Kokoomuksen kansanedustajaa tiedustelivat joulun alla tekemässään kirjallisessa kysymyksessä puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk) sisäilmaongelmista Puolustusvoimien käyttämissä rakennuksissa.

Ministeri Kaikkosen vastaus on perusteellinen. Tavoite on, että toimitilat ovat käyttötarkoitukseen sopivia sekä käyttäjilleen turvallisia.

  • Vastauksesta välittyy henki, ettei asia ratkea mottiin käpertymällä – on hyökättävä rohkeasti sisäilmavihollista vastaan. Vastauksen perusteellisuus puolestaan viestittää, että ministeri Kaikkonen ja Puolustusvoimat suhtautuvat asiaan vakavasti. Huoli on yhteinen ja ponnisteluille asian ratkaisemiseksi on helppo antaa myös oppositiosta tukea, kansanedustaja Kiuru toteaa.

Ministerin vastauksessa on hyvin huomioitu, että myös käyttäjien eli asukkaiden toiminnalla on merkitystä.
Esimerkiksi varusteiden huolto- ja kuivaustilat pitää olla majoitustiloista erillään. Toivottavasti tämä toteutuu myös käytännössä, Kiuru muistuttaa.

  • Varusmiehiä ja -naisia sekä henkilökuntaa kannustetaan ilmoittamaan havaitsemistaan puutteista tai ongelmista, Kaikkonen toteaa vastauksessaan.

Viime vaalikaudella nousi useassa eri yhteydessä esiin huoli kiinteistömenojen kasvusta maanpuolustuksen menoista. Ongelma pyritään nyt ratkaisemaan perustumalla Senaatti-kiinteistöille tytärliikelaitos Puolustuskiinteistöt. Ministeri Kaikkosen mukaan järjestelyllä pyritään saamaan synergia- ja taloudellisia hyötyjä.

  • On realistista odottaa muutoksia myös sisäilmaongelmien ratkaisemiseen Puolustusvoimien käyttämissä rakennuksissa, Kaikkonen lupaa.

Puolustusvoimilla ei ole tilastoja siitä, kuinka moni joutuu vuosittain keskeyttämään palveluksen erityisesti sisäilmaongelmien vuoksi. Samaan diagnoosikoodiin luetaan mukaan laajemmin hengityselinten sairauksia.

Vuonna 2017 palveluksensa keskeytti 240 varusmiestä tai -naista hengityselinten sairauksien vuoksi. Se on 8,4 % kaikista palveluksensa keskeyttäneistä ja noin 1 % kaikista palveluksen aloittaneista.

Kirjallisen kysymyksen allekirjoittajat olivat Pauli Kiuru, Ilkka Kanerva, Kalle Jokinen, Sari Sarkomaa, Jukka Kopra, Timo Heinonen, Kari Tolvanen, Arto Satonen sekä Mia Laiho.

Symbolikuva: Pauli Kiuru