TIEDOTE: Ministerin vastaus ja presidentin lupaus antavat toivoa. Ryöstettyjen vainajien ja pääkallojen tapausta ei ole haudattu - ratkaisu ehkä jo tänä vuonna

22.7.2019


Ryöstettyjen vainajien ja pääkallojen tapausta ei ole haudattu - ratkaisu ehkä jo tänä vuonna. Ministerin vastaus ja presidentin lupaus antavat toivoa

Päätös ryöstettyjen vainajien palautuksesta Ruotsista Pälkäneelle voi syntyä jo loppuvuodesta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) on vastannut valkeakoskelaisen kansanedustajan Pauli Kiurun (kok) tiistaina 25. kesäkuuta jättämään kirjalliseen kysymykseen ryöstettyjen vainajien palauttamisesta Ruotsista kotiseurakuntiinsa Suomeen. Tapaus tunnetaan paremmin Pälkäneen pääkallojupakkana.

Ministeri Saarikon antamassa vastauksessa todetaan seuraavasti: ”Karoliininen instituutti on vuodesta 2015 alkaen kartoittanut ja dokumentoinut historialliseen anatomiseen kokoelmaansa sisältyviä ihmisjäänteitä ja niiden alkuperää. Instituutista saadun tiedon mukaan kartoitus valmistuu vuoden 2019 aikana ja kartoituksessa kertyneen tiedon analysoinnin jälkeen voidaan tehdä jäänteiden tulevaa sijoitusta koskevia ratkaisuja. Instituutti on korostanut, että selvitys jäänteiden mahdollisesta palauttamisesta tulee kaikissa vaiheissa tehdä asianmukaisesti ottaen huomioon oikeusvarmuus ja eettiset näkökohdat.”

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa on Suomesta vuonna 1873 ryöstettyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Vainajia on 82 kappaletta, joista osasta on tallessa vain pääkallot. Anastukset ovat tapahtuneet Enon, Pialaveden, Pälkäneen ja Rautalammin hautausmailta. Lukumääräisesti suurin määrä vainajista ja heidän ruumiinosistaan on Pälkäneeltä.

Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset ovat kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaaviksi. Myös Suomessa on noussut esille vahva toive saada esi-isien jäämistöt takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin. Asiaa on käsitelty ainakin Pälkäneen seurakunnassa.

Pälkäneen seurakunta olisi halukas ottamaan omalta alueeltansa viedyt vainajat takaisin ja järjestämään hautajaiset vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla.

Presidentti Sauli Niinistö vieraili Pälkäneellä torstaina 27. kesäkuuta. Sydän-Hämeen Lehden mukaan Niinistö kutsui pälkäneläiskallojen ryöstöä haudan häpäisemiseksi. Presidentti lupasi ottaa asian esille syksyllä tavatessaan Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin.

Olisin yllättynyt, jos myönteinen päätös pääkallojen palautuksesta ei syntyisi Karoliinisessa instituutissa jo tulevana syksynä tai ainakin vuoden sisällä, Pauli Kiuru toteaa toiveikkaana.

Lisätiedot:

Pauli Kiuru.  040 540 6937