Eduskuntapuhe pe 29.5.2020 Näkemykseni urheilutapahtumien yleisömääristä. Ministeri Kososen linjaus tulossa.

29.5.2020

Pauli Kiuru kok:

Arvoisa herra puhemies! Kiitos, edustaja Kiljunen, hyvästä puheesta. Kiitetään silloin, kun on kiitoksen paikka.

Suuressa kuvassa hallitus on tehnyt hyvää työtä ja suomalaiset ovat tyytyväisiä. Hallitus joutuu kiireellä tekemään asioita, ja jokainen ymmärtää, että kun kiireessä tehdään asioita, tulee sellaisia kohtia, joita täytyy tarkentaa, kun huomataan, että tarkennettavaa on — Ja hallitus tekee sitä. Ja oppositio kannustaa, tuo agendalle asioita, joihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Juuri niin kuin esimerkiksi edustaja Arhinmäki, edustaja Jukka Gustafsson, ministeri Thomas Blomqvist, ministeri Kosonen, ja tänään juuri edustaja Kiljunen, nostivat tämän katsomoasian esille. Se on juuri sellainen asia, johon meidän kannattaa yhdessä kiinnittää huomiota, koska se 500 hengen raja on tekninen. Se ei ota huomioon tapauskohtaista harkintaa. Niin kuin sanoitte, Olympiastadionille tai monelle muulle stadionille, esimerkiksi Ratinaan Tampereella mahtuu 17 000 ihmistä, jopa yli. Ja jos siellä on 500 ihmistä paikalla, se ei ole mitään keskustan elävöittämistä, yhteiskunnan avaamista. Se on erämaan laajentamista. Ja sen takia kannustan tapauskohtaiseen harkintaan ja asian uudelleen punnitsemiseen. Tänään Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti Helsingin Sanomissa toi asiaa esille, Iltalehti eilen samaa ministeri Kososen osalta, ja valmiutta tuntuu olevan. Eli tässä asiassa eteenpäin vaan vahvasti. (Kososen mielipiteestä uutisoi ensimmäisenä HS toisin kuin puheessani virheellisesti mainitsin).

Otetaan näistä katsomoista vielä. Tässä on moneen kertaan sanottu, että terasseilla saa olla sata prosenttia täyttöaste, kunhan menemme terveyskylki edellä. Juuri näin: terveyskylki edellä, riittävät etäisyydet, käsidesi, varovaisuus, huolellisuus. Miksi tätä samaa ei voida tehdä katsomoissa? On hienoa, että nyt moni — jo kaksi ministeriä ja monta urheiluhenkistä hallituspuolueen edustajaa — on tullut sille linjalle, että tarkennettavaa on. Siellä on eri katsomoita. Monella stadionilla on eri katsomoita, on useita sisäänkäyntejä, liput voidaan myydä ennakkoon, jolloin ei tule jonotusta, voidaan tehdä aikaporrastus, milloin katsomoihin tullaan ja aikaporrastus, milloin katsomoista poistutaan. Samoin Veikkausliigalla ja seuroilla on valmius siihen, että kaikki paikat ovat numeroituja, jolloin siellä ei tule sellaista sisäistä liikettä.

Eli nyt olen jakanut tätä kiitosta, mutta kannustan edelleen tekemään tarkennuksia niissä asioissa, joissa tarkennettavaa on. Urheilu yhdistää ja urheilu on todella tärkeä työllistäjä. Se luo yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Toivon kirjalliseen kysymykseemme myönteistä vastausta ja luotan tässä suhteessa ministeri Hanna Kososeen. Hänellä tuntuu myötätuntoa olevan ja valmiutta viedä tätä asiaa eteenpäin. Odotetaan kirjalliset. On todennäköisesti tänä vuonna merkittävin urheilupoliittinen linjaus Hanna Kososelta, minkä vastauksen hän antaa tähän kirjalliseen kysymykseen.