KIRJALLINEN KYSYMYKSEMME: Tullin velvollisuus noudattaa laissa säädettyjä käsittelyaikoja

17.1.2022

KIRJALLINEN KYSYMYS: Tullin velvollisuus noudattaa laissa säädettyjä käsittelyaikoja

Eduskunnan puhemiehelle:

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Kansalaisten ja yritysten oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että julkinen valta noudattaa myös lakiin perustuvia määräaikoja tinkimättömästi.

 Tulli ilmoitti 21.4.2021 verkkosivuillaan julkaisemassa tiedotteessa, että oikaisujen käsittelyajat ovat tavallista pidemmät erityisesti palautuksissa. Asialla on kansalaisille ja yrityksille taloudellista merkitystä, koska tullimaksujen palautukset viivästyvät. Kassavirran ennakointi vaikeutuu, jos laissa säädettyihin määräaikoihin ei voi luottaa. Aiheettomasti maksetut tullimaksut ja arvonlisäverot on palautettava määräajassa hakijalle.

Lain mukaan Tullin on tehtävä oikaisupäätökset 120 päivän kuluessa hakemuksesta. ”Jos tulliviranomaiset eivät pysty noudattamaan päätöksenteolle asetettua määräaikaa, niiden on ilmoitettava asiasta hakijalle ennen kyseisen määräajan päättymistä ja ilmoitettava määräajan pidentämisen perusteet sekä uusi määräaika, jonka ne katsovat tarvitsevansa päätöksen tekemiseen. Jollei toisin säädetä, uusi määräaika on enintään 30 päivää.”

Tulli perustelee pidentyneitä käsittelyaikoja tieto- ja maksujärjestelmien uudistamisella. Taustalla on monivuotinen EU:n tullilainsäädännön uudistustyö. On ymmärrettävää, että tämänkaltaiset uudistukset ovat vaativia, aikaa vieviä ja usein myös yllätyksellisiä. Taloudellinen seuraus ei kuitenkaan saisi jäädä kansalaisen tai yrityksen kannettavaksi.

On kestämätön tilanne, että samalla yrityksellä voi olla useita oikaisuhakemuksia vireillä, joista vanhimpien käsittely on kestänyt yli 250 päivää. Kansalaiset tai yritykset eivät voi vastaavalla tavalla ilman sanktioita jättää hoitamatta veroja tai veroluonteisia maksuja julkaisemalla tiedotteen oman maksujärjestelmänsä tai atk-ohjelmansa muutoksesta.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

  •  Koska Tulli ryhtyy jälleen noudattamaan laissa säädettyjä määräaikoja, ja

  • onko hyväksyttävää, että Tulli tiedotteella kertoo yksipuolisesti lain noudattamatta jättämisestä, ja

  • onko Tulli ilmoittanut kaikille hakijoille määräajan pidentämisen perusteet sekä uuden määräajan, ja

  • miten Tulli on tiedottanut hakijoita tilanteissa, joissa lakiin kirjattu 30 päivän määräajan pidentäminen ei ole riittänyt?

 Helsingissä 17.1.2022

Pauli Kiuru / kok
Timo Heinonen / kok
Heikki Vestman / kok

Kuva: Birgitta Myllymäki