Kirjallinen kysymys: Yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen tapauskohtaisella harkinnalla (11.5.2020)

11.5.2020


Eduskunnan puhemiehelle

Koronavirusepidemian takia Suomi on ottanut käyttöön suosituksiin, normaaliolojen lainsäädäntöön ja valmiuslainsäädäntöön perustuvan rajoitustoimien kokonaisuuden. Tarkoituksena on turvata väestön terveys sekä terveydenhuollon toimintakyky. Rajoitustoimilla on kuitenkin hyötyjen ohella myös haitallisia sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen (6.5.2020) mukaisesti rajoitustoimia poistetaan vähitellen. Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6.2020 alkaen erityisjärjestelyin. Yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoitusta lievennetään voimassa olevasta 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6.2020 alkaen toistaiseksi. Suurten eli yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen kielletään hallituksen linjauksen mukaisesti 31.7.2020 asti.

Lehtitietojen perusteella urheilusta vastaavan tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososen mukaan 500 henkilön raja on ehdoton yhtä tapahtumaa kohden. Veikkausliiga ja Superpesis toivovat viranomaisilta periaatepäätöksen ja lehtitietojen täydennykseksi yksityiskohtaisempaa ohjeistusta sekä valmiutta tapauskohtaiseen harkintaan.

Joukkueilla ja liigoilla on käytössään yleisöturvallisuussuunnitelmia. Urheiluyhteisö tukee turvallisuusnäkökulman ensisijaisuutta.

Ottelujärjestäjillä on käytössään erilaisia stadioneita. Samalla stadionilla voi olla lukuisia sisään- ja uloskäyntireittejä sekä useita katsomoja. Niitä voidaan myös jakaa erillisiin osioihin turvaetäisyydet huomioiden. Sama koskee katsomojen ulkopuolisia alueita. Lippujen myynti voidaan organisoida vain ennakkomyyntinä tapahtuvaksi. Istumapaikat voidaan tarvittaessa numeroida viranomaisten ohjeistamalla tavalla. Saapuminen ja poistuminen katsomoihin voidaan porrastaa erillisiin aikaikkunoihin, jolloin turvavälien säilyttäminen mahdollistuu. WC-tilojen, kioskien ja sisätilojen käytössä on myös huomioitavissa poikkeustilan vaatimukset viranomaisten ohjeistusta noudattaen.

Yleisömäärillä ja lipunmyynnillä on tärkeä rooli seurojen varainhankinnassa. 500 henkilön ehdoton raja tapahtumaa kohden on taloudellisesti raskas isku. On myös riski, että jo ostettuja kausilippuja joudutaan maksamaan asiakkaille takaisin. Veikkausliigalla ja Superpesiksellä on pitkä kokemus yhteistyöstä viranomaisten kanssa turvallisuuden varmistamisessa. Urheilutapahtumilla on merkittäviä myönteisiä vaikutuksia kansalaisten hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen erityisesti poikkeuksellisina aikoina.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

  • Onko valtioneuvoston periaatepäätös saamassa ministeriöltä, aluehallintovirastolta tai muilta viranomaisilta tarkemmat soveltamisohjeet ja

  • onko tulevissa ohjeissa mahdollista huomioida paikalliset olosuhteet niin, että yhteen ottelutapahtumaan voidaan ottaa yli 500 henkilöä, mikäli se voidaan tehdä terveysnäkökulma huomioiden?

Helsingissä 11.5.2020

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Pauli Kiuru kok 

Arto Satonen kok

Kari Tolvanen kok

Timo Heinonen kok

Ville Kaunisto kok

Mari-Leena Talvitie kok

Sari Multala kok
Tehtaan kenttä Valkeakoskella. Kuvakaappaus kentän esittelyvideolta. https://youtu.be/44FPyjK8QBc