PÄÄKALLO-CASE JA MINISTERIN VASTAUS: Seuraavaksi neuvoteltava seurakuntien kanssa

15.7.2022

Ministeri Honkonen vastasi kansanedustaja Kiurun kysymykseen vainajien palauttamisesta

- Ratkaisu lähestyy: Seuraavaksi keskusteltava seurakuntien kanssa uudelleenhautaamisesta


Kansanedustaja Pauli Kiuru on saanut kirjalliseen kysymykseensä tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen vastauksen. Ministeri Honkonen on perehtynyt vainajien palauttamista koskevaan ongelmaan edeltäjiensä tavoin.

Vastauksessaan ministeri toteaa, että opetus- ja kulttuuriministeriö on käynyt jäänteiden palauttamisesta jo pitkään virkamiestason keskusteluja. Päätöksenteon eteneminen Ruotsissa edellyttää virallista palautuspyyntöä Suomesta.

Ministeri Honkosen mukaan ennen palautuspyynnön tekemistä on huolehdittava siitä, että on tiedossa paikka, jonne palautettavat jäänteet haudataan. Seuraavaksi on käytävä niiden seurakuntien kanssa keskustelut, joiden hautausmailta vainajat on kaivettu epäeettisesti.

Virallinen palautuspyyntö on tarkoitus jättää mahdollisimman pian sen jälkeen, kun nämä asiat on huolellisesti selvitetty.

- Olen vastaukseen tyytyväinen. Asiat etenevät, vaikka huolellinen valmistelu viekin monen mielestä tuskastuttavan kauan aikaa. Ministerin vastauksesta kuitenkin ilmenee valmistelun haasteellisuus ja toisaalta selvä halu ratkaista asia huolellisesti vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla, kansanedustaja Pauli Kiuru toteaa.

Jo kolmas ministeri vastausvuorossa

Ruotsin Karoliinisessa instituutissa Tukholmassa on Suomesta pääasiassa vuonna 1873 epäeettisin hautakaivausten tuloksena vietyjä vainajia ja heidän ruumiinosiaan. Anatomisiin kokoelmiin sisältyy noin 80 nykyisen Suomen alueelta peräisin olevaa pääkalloa, joista merkittävä osa on Pälkäneeltä.

Ruotsissa asuvat suomalaistaustaiset henkilöt ovat kokeneet Karoliinisen instituutin kokoelman vainajien muistoa ja arvoa loukkaavaksi. Myös Suomessa on noussut esille vahva toive saada esi-isien jäänteet takaisin kotimaahan omien seurakuntien kirkkomaihin. Asiaa on käsitelty ainakin Pälkäneen seurakunnassa. 

Asia on herättänyt tiedotusvälineissä kiinnostusta. Useat mediat ovat kirjoittaneet aiheesta. Asiaa on käsitelty ainakin Aamulehdessä, Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä, Sydän-Hämeen Lehdessä sekä Verkkouutisissa.

Olen tehnyt asiasta neljä kirjallista kysymystä asiasta vastaavalle ministerille vuosina 2019, 2020, 2021 ja 2022. Kahteen ensimmäiseen kysymykseen vastasi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, kolmanteen tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä viimeisimpään tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen.

(Ministerin koko vastaus pdf:nä kuvan alla)

Pälkäneen rauniokirkko, jonka alueelta vainajia on kaivettu. Kuva: Kalle Vaismaa