PIRKANMAAN KANSANEDUSTAJIEN KIRJE MINISTERI LINTILÄLLE: Ammattikesäteatterit mukaan tapahtumatakuuseen

6.4.2021

Työ- ja elinkeinoministeriö                                                                                         1.4.2021
Elinkeinoministeri Mika Lintilä
kirjaamo@tem.fi
PL 32
00023 Valtioneuvosto


Ammattikesäteatterit mukaan tapahtumatakuuseen


Arvoisa ministeri Mika Lintilä                             

Pirkanmaan kansanedustajat katsovat, että ammattikesäteatterit pitää ottaa mukaan tapahtumatakuuseen. Kesäteatterit ovat tärkeä osa Suomen kulttuuritarjontaa ja ne myös työllistävät sekä mahdollistavat useita liitännäiselinkeinoja. Ammattikesäteattereiden jättäminen tapahtumatakuun ulkopuolelle olisi niille kova isku.

Ensiarvoisen tärkeää on huomata, että teatterit joutuvat tekemään päätöksensä kesäkauden valmistelujen jatkamisesta tai pysäyttämisestä viimeistään huhtikuun puolivälissä. Tieto tapahtumatakuusta mahdollistaisi valmistelujen jatkamisen. Tapahtumatakuulla voidaan varmistaa tulevan kesäkauden tapahtumien järjestämisen aktivoituminen.

Suomessa on satoja harrastajavoimin toimivia kesäteattereita, mutta myös parikymmentä ammattikesäteatteria, joissa ammattilaiset työskentelevät palkkaa vastaan. Nämä parikymmentä ilman OKM:n valtionosuutta toimivaa ammattikesäteatteria täyttävät tapahtumatakuun kriteerit. Hyviä esimerkkejä ammattikesäteattereista ovat mm. Pyynikin kesäteatteri, Viikinsaaren kesäteatteri, Komediateatterin kesäteatteri ja Suomen Kesäteatteri. Ne työllistävät kesäkaudella suoraan noin 200 henkilöä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö ja valtiovarainministeriö valmistelevat yhteistyössä tapahtumatakuuta tapahtuma-alan toimijoille. Sen puitteissa korvattaisiin tappioita, jos tapahtumien toteutukset peruuntuvat kokoontumisrajoitusten vuoksi. Rajoitukset rajaavat elinkeinovapautta ja on tärkeää, että julkinen valta korvaa aiheutuneita taloudellisia vahinkoja ammattikesäteatteritoiminnan ja jatkuvan tapahtumatoiminnan osalta.

Ohjeistusten ja rajoitusten puitteissa on tärkeää mahdollistaa tapahtumien terveysturvallinen järjestäminen.

Pirkanmaan asiantuntijat ovat valmiita osallistumaan esitetyn ongelman ratkaisemiseen yhteistyössä TEM:n kanssa.


Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunta

Pauli Kiuru
Kansanedustaja,
Pirkanmaan kansanedustajien neuvottelukunnan puheenjohtaja,
pauli.kiuru@eduskunta.fi, 
040 540 6937

Kuva: Kimmo Mäkiselkä.